Sustav žurnog uzbunjivanja za hranu 12. veljače ove godine poslao je obavijest o dodatnoj distribuciji goveđeg kebaba proizvođača Alebon koji bi se mogao nalaziti ili se već nalazi na tržištu.
Zanimalo nas o kojim je količinama riječ i je li to meso moglo doći u doticaj s krajnjim potrošačima, kao i jesu li nadležne inspekcije već pronašle nove ugostiteljske objekte gdje se sporno meso nalazilo te jesu li neki ugostiteljski objekti stavili sporno meso u prodaju?
Odgovore smo potražili na ta, kao i na pitanja jesu li krajnji potrošači mogli pojesti sporno meso i prije nego je došla obavijest o tome da je meso sumnjivo na zarazne bolesti i lijekove te što potrošači mogu poduzeti ako su ga već konzumirali?
''Prema zaprimljenoj distributivnoj listi sporan proizvod
distribuiran je u 57 ugostiteljskih objekata, od čega je
inspekcijski nadzor obavljen do sada u 26 objekata od čega u 17 s
distribucijske liste. Rezultati inspekcijskih nadzora
ukazivali su da je slovenski dobavljač obavijestio kupce, da je
započeo postupak povlačenja i da su nadzirani ugostiteljski
objekti odmah po zaprimanju obavijesti proizvod povukli s
tržišta, osim u jednom slučaju gdje se za 20 kilograma nije moglo
utvrditi porijeklo samog proizvoda odnosno sljedivost i lot te je
sanitarni inspektor iz predostrožnosti usmenim rješenjem naredio
povlačenje i povrat dobavljaču'', odgovorili su nam u
Ministarstvu zdravstva.
Sanitarna inspekcija je, napominju, ''dodatno provela uzorkovanje
i analize kebaba drugih serija i drugog porijekla te se čekaju
rezultati provedenih uzorkovanja. U skladu s propisima o hrani
obveza je nadležnih tijela da javnosti i potrošačima objavljuju
sve za njih relevantne podatke, a usporedno s tim provode
službene postupke uvažavajući načelo povjerljivosti istražnih ili
pravnih postupaka u tijeku propisano Uredbom o službenim
kontrolama''.
Kad je riječ o ovom konkretnom slučaju, ''radi se o hrani koja je
legalno stavljena na tržište te je imala sve potrebne oznake
zdravstvene ispravnosti dane od odobrenog veterinarskog objekta
države članice. Sporni kebab za inspekciju postaje 'slučaj' tek u
trenutku zaprimanja prve Hitne obavijesti putem sustava žurnog
uzbunjivanja. U skladu s uobičajenom procedurom postupanja
sanitarne inspekcije prvenstveno su poduzeti nadzori s ciljem da
se zaštiti potrošače od daljnje distribucije spornog proizvoda te
da se utvrdi da li su iz prometa povučene sve sporne
šarže'', pojasnili su.
Napominju da ''konkretnu činjenicu o isporučenim količinama u
predmetnom postupku ne utvrđuju, već mogu samo raspolagati
podacima koji su navedeni u službenoj distributivnoj listi
zaprimljenoj kroz RASFF sustav. Naime, sa stajališta
procjene rizika i postupaka koje vodi sanitarna inspekcija važno
je utvrditi da su od trenutka spoznaje da se na tržištu nalazi
nesukladni proizvod poduzete sve mjere da se isti povuče iz
prometa, da se utvrdi postoji li rizik od sličnih proizvoda. Isto
tako je važna činjenica da u razdoblju koje je prethodilo
zaprimanju RASFF obavijesti, pa do današnjeg dana, nije
zaprimljena niti jedna prijava od HZJZ, niti nadležnih
Županijskih zavoda, odnosno Epidemioloških službi, o oboljenju
potrošača koje bi se moglo povezati sa konzumacijom spornog
proizvoda''.
''Ne spori se činjenicu da se sporan proizvod određeno vrijeme slobodno nalazio na tržištu RH. No također je činjenica je da je prisutnost utvrđena u smrznutom proizvodu, koji prije konzumacije mora ići na termičku obradu što znatno smanjuje rizik za potrošača ako je ista dobro provedena'', zaključuje se u odgovoru za RTL.