Koronakriza pogodila je i domaću poljoprivredu, ali na drugačiji način. Naime, urod je posvuda jako dobar, ali kupaca je manje nego ikad, što onda znači i nižu cijenu. Primjerice, u Dolini Neretve urod lubenica bolji je nego ikad prije.
Svakog dana se ubere oko 70 tona, ali budući da je turista i svih drugih potrošača manje nego prije, veletrgovci nemilice ruše otkupnu cijenu pa je ona sada ispod kune po kilogramu, kaže se u prilogu RTL Direkta.
'Otkupljivači zarade ono što bi mi trebali'
Ništa bolje nije ni u Slavoniji gdje je rekordna godina, što se tiče prinosa i kvalitete pšenice. Žito se puni u kamione, ali proizvođači još ne znaju koliko će dobiti za njega.
"Mi smo ga predali otkupljivačima, oni su ga već prodali za Bosnu, a još se ne zna ni cijena", požalio se RTL-u poljoprivrednik iz Vrbanje Branimir Marić.
U BiH će žito biti prodano za 1,20 kuna, a ovdje ih očekuje tek 90 lipa. Osim pšenice, Branimir očekuje bogat urod i kupusa, tikvica te paprike. Stoga je s povrćem oprezniji nego s pšenicom i ne želi ga unaprijed prodati otkupljivaču.
"Povrće sami plasiramo, imamo svoje kupce, a i na kućnom pragu dosta prodajemo. Kad predamo otkupljivačima oni pokupe vrhnje, zarade ono što bi mi trebali", kaže Marić.
'Nastavit ću raditi bez obzira na situaciju'
Na farmi uzgajivača Vlade Ferbežara trenutno je 1500 svinja, a on je zbog koronakrize strahovao da neće moći svoju robu vrhunske kvalitete uopće prodati jer su hoteli na Jadranu prestali naručivati suhomesnate delicije. Lani je u ovo vrijeme već imao milijun i pol kuna prometa, a ove tek 200.000 kuna. Ipak, uspjet će prodati svoju robu, doduše jeftinije nego hotelima.
"Dugo radimo na tome da i naši trgovački lanci počnu uzimati od nas i sada je jedan strani lanac počeo uzimati od mene i nešto je u dogovoru da bi se malo više uzimalo, kao i domaći trgovački lanac", kazao je Ferbežar za RTL Direkt.
Njegova farma ima velikog potencijala, ali Hrvatska je članica EU koja u postotku uvozi najviše svinjskoga mesa pa se Ferbežar i ne usudi uzgajati više.
"Ja ne mogu baciti svinje. Dugo to radim i nastavit ću raditi bez obzira što je takva situacija, samo se nadam da ću uspjeti prehraniti te svinje", objasnio je.