OVAKO 'GULE' GOSTE NA JADRANU: /

Svježe lignje od smrznutih lignjuna i pizza za 90 koja vrijedi 10 kuna!

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Grgo Jelavić

S turističkom sezonom uskoro počinje i ona avanturistička, s tim da je avantura u tome da se ode na Jadran i ostane 'neoguljen' od mnogih tamošnjih ugostitelja i trgovaca.

21.6.2016.
7:23
PIXSELL / ilustracija, Grgo Jelavić
VOYO logo

O tome kako i koliko ugostitelji 'deru' goste, piše Slobodna Dalmacija koja je napravila kratki đir po jadranskim restoranima.

Zarađuju i do 300 posto više od vrijednosti

Spominju se restorani na obali - od Rovinja preko Opatije, Zadra i Splita pa do Dubrovnika - koji varaju goste tako da im u jelovniku nude lignje, a na tanjur serviraju lignjune, naplate škarpinu, a serviraju kokota, zelenu salatu naplate 60 kuna, a miješano meso 150 kuna. Naišli su reporteri na dva pržena jaja s malo šunke za 110 kuna, najobičniju pizzu za 90 kuna, pa običnu salatu s tunom za 115 kuna te porciju miješanog (uglavnom svinjskog) mesa za 120 do 150 kuna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A o kapučinu za 35 kuna, "nesici" za 40 kuna ili 2 decilitra točenog piva za 18 kuna da se i ne govori! Takve su, naime, cijene u mnogim restoranima, pizzerijama, gostionicama, kafićima, slastičarnicama čiji vlasnici zarađuju i do 300 posto više od vrijednosti te hrane i pića.

Image
BEZOBRAZNO SKUPO: /

Na Jadranu cijene već divljaju, skoro sve je dvostruko skuplje!

Image
BEZOBRAZNO SKUPO: /

Na Jadranu cijene već divljaju, skoro sve je dvostruko skuplje!

Uoči sezone potiho digli cijene i do 50 posto

Slobodna Dalmacija piše kako je dio domaćih ugostitelja posljednjih mjesec dana potiho podigao cijene od 15 do 50 posto jer povećanje cijena ne zahtijeva nikakvu prethodnu suglasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslala sam svoje goste iz apartmana na večeru u osrednji restoran u središtu Splita i ljudi su mi se vratili u šoku. Obična zelena salata im je naplaćena 60 kuna, a čaša otvorenog "vina kuće" po 35 kuna", kaže jedna iznajmljivačica soba iz Splita.

Inspektori ne mogu ništa ugostiteljima jer je sve naplaćeno prema cjeniku, a ovi sami odlučuju o izmjenama cijena svojih usluga.

Image
Foto: PIXSELL, Sanjin Strukić

Na kilogramu 'podvaljenih' lignjuna zarade 400 kuna!

A kakvim se prijevarama neki služe, govori jedan dubrovački ugostitelj koji, naravno, ne želi da mu se objavi ime. "U središtu grada deseci restorana varaju goste tako da im u jelovniku nude lignje, a na tanjur im serviraju lignjune. Cijena kilograma lignji u nabavi je od 100 do 120 kuna, a lignjuna 15-20 kuna. Pa sad vi vidite o kakvoj je prijevari riječ. Jedan naš ugostitelj kupio je u Istri nekoliko tona lignjuna, odmah ih izrezao i zamrznuo i cijelo ljeto ih prodaje za pržene lignje na kolutiće i naplaćuje porciju 80 do 100 kuna. Gosti to ne razlikuju, pa on samo na jednom kilogramu lignjuna podvaljenog za lignju zaradi do 400 kuna."

Cijene za domaće i cijene za strance

Jedan pak ugostitelj iz Splita pojašnjava 'varanje' na pizzama. "Cijela pizza s najboljom opremom od šunke, sira i gljiva stoji u proizvodnji 10 do maksimalno 15 kuna. Ugostitelji izvan središta grada prodaju ih za 40-50 kuna i to je pristojna zarada. A onima u središtu grada je to malo pa je naplaćuju dvostruko."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se domaći gost požali na visoke cijene, mnogi će mu ugostitelji reći da su to cijene za strance, dok domaći imaju popuste. Ali, takvo poslovanje je nezakoniuto i diskriminirajuće, a ako ih utvrde inspektori ih mogu globiti kaznama od 3000 pa čak do 50.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo