Nakon potresa koji je pogodio Baniju, jedna od prvih stvari koju je trebalo organizirati bila je podjela hrane stanovnicima. Uz mnogobrojne donacije, otvorene su mobilne kuhinje, koje su dosad vodili kuhari i volonteri Crvenog križa. No, neke stvari će se vrlo skoro promijeniti.
"Državni Krizni stožer sutra preuzima pripremu hrane za stradale u potresu na području Banovine. Hranu će kuhati djelatnici državne tvrtke Pleter, a distribuciju po okolnim selima će, kao i dosad, obavljati Crveni križ. Kuhat će se na istim lokacijama kao i dosad", potvrdio je za Jutarnji glasnogovornik Stožera za potrese Mladen Pavić.
Kriterij oštećenosti domova
Dodao je kako će zasad svi imati pravo na besplatan topli obrok, jer "apsolutno nema smisla to uređivati nekim administrativnim normama." Ipak, lokalni su dužnosnici dobili zadatak popisati sve osobe koje imaju pravo na besplatan obrok po kriteriju oštećenja njihovih domova. U Stožeru za potres kažu da se ti kriteriji neće još neko vrijeme primjenjivati, ali gradonačelnika Petrinje taj odgovor ne zadovoljava.
Dumbović: Za mene svi imaju pravo na topli obrok
"Pravo na besplatan obrok imali bi svi oni kojima su kuće i stanovi označeni crvenom naljepnicom i oni koji ne mogu biti u svojim kućama jer su ugrožene zbog opasnosti od urušavanja susjednih objekata na njihove domove. Za mene nije tema tko ima, a tko nema pravo na besplatnu hranu. Za mene svi imaju pravo na topli obrok barem sljedeća tri mjeseca, a onda ćemo vidjeti dalje. Svi koji trebaju topli obrok, dobit će ga, a ministar Aladrović može govoriti što hoće i tvrditi da ne mogu svi dobivati hranu. Ja to razumijem. Oni na državnoj razini imaju svoja pravila, ali ja kao gradonačelnik najbolje znam odrediti prioritete", rekao je Darinko Dumbović.
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Darko Horvat pojasnio je svrhu neobičnog kriterija. "Oni koji u ovom trenutku imaju stambene objekte u kojima su živjeli, radili, funkcionirali do jučerašnjeg dana, njih ćemo polako privesti tome da svoje tople obroke pripremaju u svojim stambenim objektima u koje će se vraćati", pojasnio je za Dnevnik.hr.
No, nekima kuhanje, unatoč zelenoj naljepnici, ipak predstavlja problem. "Struja mi prekida, znači potreslo mi je struju, kuća mi je popucala. Ne osjećam se sigurno i strah me je", komentira Fata, vlasnica kuće sa zelenom naljepnicom, dok se Petrinjac Željko pita: "Ako budem u mogućnosti da kuham, dobro, ali ako ne smijem biti u kući, boraviti, gdje da kuham? Na dvorištu? Jedino da zapalim vatru!"
Suradnja s ugostiteljima
Na platou Robne kuće u Petrinji već deset dana ugostitelji kuhaju hranu za stradale. Svježe namirnice se dovoze iz Zagreba, a na raspolaganju su im i dvije mobilne kuhinje. U subotu je postavljen i roštilj. Osim tople hrane, dijele se kolači, čaj i kava.
"Dnevno ovdje podijelimo oko 7000 porcija hrane. Na ovoj lokaciji u Petrinji skuhamo oko 4000 obroka, a oko 4000 se doveze iz Zagreba. Usto, u Glini se dnevno skuha oko 2500 porcija. Kuha se i u Sisku i Topuskom", pojašnjava predsjednik Hrvatske udruge ugostitelja i vlasnik restorana Marin Medak, koji u Petrinji ima pokretnu kuhinju.
Procijenio je da je dosad potrošeno između 70 i 80 tona hrane, koju kuha, priprema i dostavlja oko 600 volontera. "Prvih pet-šest dana ugostitelji su sami nabavljali namirnice, a onda su uskočile brojne mesne tvrtke koje ih doniraju. Jedno vrijeme smo ih dobivali i od Crvenog križa, ali oni ih nemaju dovoljno da zadovolje naše potrebe", naglašava Medak, koji pozdravlja namjeru Vlade da organizira podjelu toplih obroka: "U kontaktu smo s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom, koji s nama ugostiteljima želi partnerski odnos. Mi ćemo ovdje ostati i kuhati koliko god bude potrebno."