Kraken Bar na otoku Viru, nekad sinonim za masovni i jeftini turizam, odlučio je svojim gostima ponuditi ekskluzivne proizvode za koje će morati iskeširati ogromne cifre, piše Zadarski. Vlasnik Ante Bašić, 26-godišnji ugostitelj čija je obitelj već 40 godina u ovom poslu, ne skriva te cijene i kaže da je svjestan da su one mnogima previsoke, no ističe kako je na otoku htio napraviti nešto drugačije, luksuznije i bolje od uobičajene ponude fast fooda, pizza, ćevapa i špageta.
"Da, točno je. Burger košta 1250 kuna. Ali, zbog njega sam svaki put u minusu, jer su sastojci nevjerojatno skupi. Zato ću iduće sezone morati udvostručiti cijenu. Koštat će 2500 kuna", rekao je ovaj mladi poduzetnik.
Radi se o burgeru u kojem je pljeskavica od dvije vrste vrhunske i odležane govedine. Grand marnier umak radi se od vrhunskog konjaka, a u burger ulaze i gusja jetra, karamelizirani luk u crnom vinu, rikola uzgojena pomoću UV svjetla u stopostotnom balzamičnom octu, engleski sir za koji su morali dobiti posebne dozvole kako bi ga uvezli, te talijanski sir čija je specijalnost što sazrijeva u pećini. Sve se nadopuni cherry rajčicama u vinegrette umaku od mandarina, a da bi iskustvo bilo potpuno na vrh burgera dolazi veliki rep jastoga.
Delikatni sastojci
Sastojci su izuzetno delikatni i neke je vrlo teško pronaći. U godinu dana prodali su sedam komada ovog burgera. U ponudi su i brojni drugi specijaliteti koji su povoljniji, a osim skupog burgera, tu su krilca i rebarca te vrhunska A5 govedina koja se prodaje po 6000 kuna za kilogram.
"Ovo nije jelo koje ćete jesti svaki tjedan nego možda jednom u životu. Dečko će poželjeti izvesti djevojku na spoj na najskuplji burger u Hrvatskoj, pa će ga podijeliti, jer je dovoljno zasitan da se i dvoje mogu najesti. Želja mi je napraviti posebnu priču, a oni koji ne žele toliko platiti uvijek mogu izabrati nešto iz naše ponude u cjenovnom rangu od 50 do 100 kuna. Pića su od 10 do 2600 kuna, dakle, za svakog ima nešto", kazao je ovaj mladi poduzetnik.