U svom obiteljskom hotelu i restoranu ima 20 stalno zaposlenih djelatnika, a sada traži još njih četvero, ali ne za sezonu, već na neodređeno - ali bezuspješno.
"Ne mogu pronaći dobrog kuhara, pomoćnog kuhara, konobara, a plaće su redovite, čak i unaprijed platimo, dobra su primanja, slobodni dani, godišnji odmor, ali nitko neće raditi, kadra nema. Na Zavodu ima nezaposlenih, ali ljudi većinom tamo dobivaju naknadu i računaju kako im je bolje i to nego zaposliti se. S druge strane, kvalitetne radnike je teško pronaći. Ima njih mnogo koji rade u kuhinji, ali pravog kvalitetnog kuhara teško je pronaći. Tu je jednim dijelom krivo i školstvo jer treba poticati takva tražena zanimanja. Recimo, nemam problema sa zapošljavanjem djelatnika na recepciji ili sobarica. Ali, trenutačno sam u situaciji da mi se pet radnika razbolilo i nas sedam iz obitelji sami radimo", priča Pavin za Zadarski list.
Djelatnike je znao pronaći čak i u Slavoniji. Imao je dvoje, troje radnika koji su iz unutrašnjosti tijekom sezone radili kod njega, ali domaće ljude teško je pronaći.
Uz 243 tisuće nezaposlenih osoba, koliko ih je evidentirano na Zavodu za zapošljavanje, u Hrvatskoj je 'lutrija' pronaći djelatnike za rad u sezoni, medicinske sestre i zidare. Zanimanja su ovo koja su godinama među najtraženijima. U ugostiteljstvu se traži 1300 radnika, u građevini 500, medicini 300 i nikako se ne mogu popuniti.
Sandra Vukić, predstojnica Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar, ponovila je kako poslodavci poput velikih hotelijerskih kuća svake godine sve ranije raspisuju oglase za posao iz razloga jer teško pronalaze djelatnike za sezonu.
"Manji ugostiteljski objekti ovih su dana počeli objavljivati natječaje za sezonske poslove, a kao i uvijek najtraženija zanimanja su kuhari, pomoćni kuhari, barmeni, sobarice", nabrojila je Vukić.