Loša vijest za sve koji proizvode, ali i vole - slatku kraljicu Mediterana. 180 hektara nasada smokava u Zadarskoj županiji ove će godine dati tek 20 do 50 posto uobičajenog uroda. Krivac je proljetni mraz koji je zaustavio smokve u trenutku buđenja iz „zimskog sna“. Slično je u cijeloj Dalmaciji, pa se uz kašnjenje u dozrijevanju očekuje i poskupljenje ove slastice!
Eugen koji proizvodi poznate slastice od smokava ima 160 stabala
koja će ove godine dati tek 20 posto uobičajenog uroda, a i on
kasni s dozrijevanjem mjesec i pol.
„Kad imamo normalnu smokvu, onda ih je 25 u kilu, a ovo su ove od
ove godine što su ajmo reći ono kao kod životinja surogat od
smokve. To je nakon leda. One su mjesec dana bile bez soka i onda
su počele izlaziti. Evo što smo dobili“, pojasnio je proizvođač
smokava i slastica od smokava Eugen Novaković iz
Posedarja.
Rodila su samo ona stabla koja nisu bila direktno izložena
hladnim strujanjima s Velebita.
„Nešto ćemo iskoristit i to većinom za marmeladu, ali smokvu
zelenu, kao konzumnu smokvu, nećemo moći iskoristiti“, rekao je
Eugen Novaković iz Posedarja.
Razlog za podbačaj dalmatinskih smokovika je bio u temperaturnom
šoku za smokve u proljeće
„Moramo znati da su početkom travnja bile dosta niske
temperature, bilo je hladno, a ona je kao subtropska voćka dosta
osjetljiva na kasne proljetne mrazove, a kad govorimo o tlu, onda
uvijek moramo paziti na prikladnost tla prilikom podizanja
nasada“, tvrdi viši stručni savjetnik za poljoprivredu i
hortikulturu Ministarstva poljoprivrede Zvonimir
Vlatković.
Na najvećoj plantaži u Ravnim kotarima smokve su se nakon
uskrsnog mraza povukle, a kada je konačno zatoplilo, odjednom su
krenule izbacivati mnoštvo plodova koje stabla ne mogu
iznijeti.
„Pogotovo petrovke koje ranije krenu. To je ova linija ovdje,
koja se vidi. Sad dolazi taj drugi plod. Prvi, skoro ga nije ni
bilo. Ove druge sorte, zamorčica i bjelica, one taman negdje sada
dolaze, ali kasni sve. I bit će puno manje roda u berbi“, rekao
je direktor i vlasnik Poljoprivredne zadruge Maslina i vino
Radoslav Bobanović iz Polače.
Najveći uzgajivač smokava na zadarskom području vjeruje da će
imati količine dovoljne za opskrbu trgovačkog lanca s kojim imaju
ugovor, ali više od par stotina kilograma dnevno neće biti moguće
ubrati.
„600 stabala puta 40 kila to bi bilo realno, ali ako na 600
stabala dobijemo 10 kila, bit ćemo zadovoljni“, ističe Radoslav
Bobanović.
Uzgajivači su ovu godinu prekrižili i bit će sretni, kažu, ako je
ovo bila iznimna godina. Više strepe od neizvjesnih klimatskih
promjena i da kasnoproljetni mrazevi ne ugoze urod i idućih
sezona.