KAFIĆI I RESTORANI USKORO POČINJU S RADOM, KAKO ĆE TO FUNKCIONIRATI? /

Domaći ugostitelji zazivaju austrijski model

Image
Foto: Vecernji list/PIXSELL/Ilustracija, Boris Scitar

Za ponedjeljak je predviđeno otvaranje ugostiteljskih objekata, no vlasnici kafića i restorana ne znaju pod kojim bi uvjetima trebali početi raditi

6.5.2020.
20:44
Vecernji list/PIXSELL/Ilustracija, Boris Scitar
VOYO logo

Nešto manje od tjedan dana je ostalo do aktiviranja treće faze popuštanja restriktivnih epidemioloških mjera, kojim je u ponedjeljak predviđeno otvaranje kafića i restorana, a ugostitelji još nisu dobili nikakve preporuke o radu.

"Nismo dobili nikakvu pravu uputu. Smatram da smo ranije trebali sve znati jer pripreme traju dosta dugo, a ovo je sve u zadnju sekundu. Mi pretpostavljamo da će razmak između stolova biti oko dva metra, vjerujem da će naši konobari morati nositi rukavice i zaštitne maske i da će se stolovi dezinficirati, što smo radili i pred kraj našeg rada", rekao je za RTL ugostitelj Tomo Ricov.

Image
SVI SU ZBUNJENI NOVIM NEPRECIZNIM PRAVILIMA: /

Ugostitelji se žale: 'Radit ćemo za kikiriki, bolje da uopće niti ne otvaramo'

Image
SVI SU ZBUNJENI NOVIM NEPRECIZNIM PRAVILIMA: /

Ugostitelji se žale: 'Radit ćemo za kikiriki, bolje da uopće niti ne otvaramo'

Austrijski model

U Austriji su primjerice do detalja razradili otvaranje kafića, restorana, ali i hotela. Propisane su striktne epidemiološke mjere, a naši ugostitelji takav scenarij žele vidjeti i ovdje.

"Austrija ima dobar sistem. Četvero ljudi smije sjediti za stolom i dijete, a može se raditi i unutra, ako ima dovoljni razmak od dva metra. Radno vrijeme im je kao što im je bilo i dosad. Mislimo da se na taj način može raditi i da bi tada imalo smisla da ljudi uopće otvore svoje kafiće", rekao je Ricov te dodao da očekuju i dopuštenje za proširenje terasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak smatra kako će Nacionalni stožer civilne zaštite dati dozvolu za otvaranje ugostiteljskih objekata, ali i da će dopustiti njihov rad u zatvorenim prostorima. On također zaziva austrijski model.

"Zato što je prošle godine bilo 25 kišnih dana u svibnju, a smatramo da će se i ove godine ponoviti slično vrijeme. Mislim da ćemo raditi i na način kako smo već radili, s razmacima od nekih metar i da sigurno neće biti dva metra jer je to praktički neizvedivo. Smatram da će Stožer donijeti slične mjere koje je donijela i Austrija gdje je razmak metar unutra i mislim da ćemo raditi na taj način", rekao je Medak.

O pripremi ovisi posao

No, o epidemiološkim mjerama i vremenu njihova donošenja ovisi hoće li svi ugostitelji otvoriti svoja vrata u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi kažemo da je 90 posto posla priprema. Ako ne budu te pripreme adekvatno donesene, neće se stići ni odraditi i samim time izbijamo potencijalno novac i način da se ljudi bore da prežive i uspiju sačuvati radna mjesta. Mislimo da će se mjere brzo donijeti. Stožer je odradio odličan posao, mi smo praktički postali 'corona free' zemlja i zbog toga očekujemo da se sve vrati i da radimo na najnormalniji način", rekao je Medak.

Dodao je da se nada kako će Stožer prihvatiti njihove prijedloge te zaključio kako će ovo za ugostitelje biti uspješno ljeto s domaćim turistima, a ako se otvore granice i sa strancima.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike