Sljedeći mjesec svoja vrata otvara riblji restoran u Veloj Luci. Preko oglasnika hitno traže 'iznimno iskusnog konobara sa znanjem stranih jezika'. Vlasnica restorana kaže kako im se uglavnom javljaju mladi ljudi iz Zagreba. Radnika nije lako naći.
"Kad tražite konobara s iskustvom, javljaju se mladi ljudi sa 22, 23 godine što sa tim godinama nema šanse da imaju iskustvo za riblji restoran. Već na prvo pitanje - znaju li dekantirati vino i prepoznati vrste riba kao kod mene, oni nemaju pojma. Jako teško nađemo čovjeka, gospodina konobara", kaže ona.
Oni koji su kvalificirani traže posao van Hrvatske
Ante, 31-godišnji Bračanin sa zagrebačkom adresom, kvalificirani je kuhar s iskustvom u dalmatinskoj i kontinentalnoj kuhinji. Sada traži posao van Hrvatske.
"Ja se nadam da bi bili daleko bolji uvjeti nego tu kod nas, jer tu kod nas imamo zakone, a nitko ih se ne pridržava, u tome je stvar. Plaća i uvjeti - to se jedno dogovorite, a kad dođete tamo, nažalost, potpuno druga slika, znači uvjeti baš i nisu takvi kako je dogovoreno, plaća isto, opet se oni izvlače - loša je sezona, pa kao 8. je slabiji od 7. mjeseca", nabraja Ante.
Sezonski poslovi nisu nimalo laki
Ivana Šimek sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ističe kako se sezonski tradicionalno traži konobare, kuhare, pomoćne radnike, čistačice, sobarice i recepcionere.
"Više od 60 posto zaposlenih u turizmu je došlo s područja kontinenta. Znači najviše zapošljavaju u prva dva mjeseca, Istarska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska. Zadarska i Šibensko-kninska županija. Zapošljavaju se sa svih područja, ali najviše sa područja Vukovarsko-srijemske županije, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Bjelovarko-bilogorske županije", rekla je Šimek.
Raditi sezonske poslove nije lako i to iskusni 'sezonci' vrlo dobro znaju, ali ne i oni kojima je to prvi posao. "Jedan kuhar, ako je vani 35 stupnjeva, on i uz klimu, uz prisutnost vatre, mora biti svjestan da će to biti teški uvjeti rada. Treba raditi na osvještavanju da određena zanimanja u određenim uvjetima nisu laka, da budu svjesni da biti kuhar, konobar, čistačica u takvim uvjetima nije lako gdje se traži organiziranost, brzina, odlučnost u određenom trenutku. Sama okolina i temperatura stvara svoje", objašnjava ona.