TRAŽENA ROBA NA TRŽNICAMA /

Imoćani su držali rekord no najveća, raštika visoka 5 metara, narasla je u splitskom vrtu!

Nekoć sirotinjsko jelo mnogima je postalo omiljena poslastica. Na splitskom pazaru za njom vlada prava pomama

28.2.2021.
15:08
VOYO logo

Imoćani su dosad držali rekord, no najveća, petmetarska raštika narasla je u splitskom vrtu. 

Njezin ponosni vlasnik otkrio je RTL-u recept za uspjeh, a Jelena Tešija provjerila je zašto je ova biljka od sirotinjske namirnice postala tražena roba i pravi gastro hit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvorištu Ante Radalja u Splitu – petmetarska raštika kakva se rijetko viđa. Ovu divovsku kupusnjaču Ante njeguje s velikom ljubavlju. 

"Svako jutro kad se dignem najprije pogledam, vidim jel moja raštika još na uzgoru. Malo kopam oko nje, nešto malo bacim gnjoja tako da ipak je malo oživim", kaže Ante Radalj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasađena prije četiri godine

Zasađena je prije četiri godine i od tada samo raste. "Ima i ovih drugih, već imaju 3,5 do 4 metra. Ova je iznimno velika, pet metara", kaže Radalj. 

Nekoć sirotinjsko jelo mnogima je postalo omiljena poslastica. Na splitskom pazaru za njom vlada prava pomama. 

"Postala je hit i sad je – pet kuna mac. I sad više uzimaju raštiku nego blitvu jer je raštika zdrava", kaže prodavačica na tržnici Darinka Prodan. 

"Puno je mogu prodat, puno. Po 30 komadi ja donesem i svaki put prodam", kaže prodavačica na tržnici Davorka Jakulj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kilogram u Zagrebu i do 30 kuna

Ljubitelji raštike ne nalaze joj mane. "Volim je jer su je moji uvijek kuhali. Kuham je sa suhim mesom ili na lešo, onako s krumpirom. I eto, dok je ima - kupujem je", kaže Splićanka Ivana Zekan. 

Sve više se traži i na zagrebačkoj tržnici gdje kilogram ide i do 30 kuna. Osim što je ukusna raštika je ujedno i prava kraljica zdrave prehrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje u njoj dijetetska vlakna, ali nema kalorija. Koristi se u prehrani zbog toga što snižava krvni tlak, ima ulogu u prevenciji karcinoma, koristi se za detoksikaciju organizma, a također je poželjna za trudnice", kazala je nutricionistkinja Anamarija Mikulić. 

Najbolje uspijeva zimi kada ima najbolji okus, a pravi boom doživjela je i u Americi gdje se ubraja i među najskuplje namirnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo