U Hrvatskoj se na godinu proizvede oko osam tisuća tona meda. Za građane dovoljno, ali možda ne i u budućnosti jer je hrvatski med sve traženiji na europskom tržištu.
Za proboj na strana tržišta od sada pčelari zadarskog kraja imaju Institut za med vrijedan oko 26 milijuna kuna. A kako se medne kapljice ondje analiziraju?
Zlatko je jedan od 58 članova pčelarske udruge iz Zadra koji košnice ima u Vrsima, a med će ubuduće prerađivati i pakirati u obližnjem Poličniku gdje je izgrađen Centar za razvoj i edukaciju, odnosno prva hrvatska Kuća meda.
"Najbitnije je to da mladi pčelari koji danas ulaze u ovaj posao više ne moraju ulagati, kao ajmo reći mi stariji, u punionice, u izradu saćnih osnova kod kuće, sve u svemu ne moraju imati nekih 100 kvadrata skladišnog prostora i radionicu", rekao je Zlatko Elveđi iz Udruge pčelara "Dalmatina" Zadar.
Pčelari će prvu godinu u specijaliziranom poduzetničkom inkubatoru za proizvode na bazi meda imati besplatnu potporu.
"Centar se sastoji od tri dijela. Znači, proizvodnog, poduzetničkog i edukacijskog centra. Bit će tu punionica meda, prepakirnica da se može prepakirati med u one male stvari. Bit će proizvodnja voska, bit će i proizvodnja kozmetičkih stvari, znači kremica i svega toga", opisao je Petar Bogović, zamjenik načelnika Općine Poličnik.
"Imali smo analizu tržišta, odnosno imali smo već tada 250 zainteresiranih korisnika budućega Centra. Ne radi se samo o ljudima koji bi tu unajmljivali urede, nego i o tome da bi se ljudi tu educirali, prerađivali svoje proizvode i unaprjeđivali proizvodnju", rekla je zamjenica ravnateljica Županijske ustanove inovacija Vedrana Kevrić.
Kako bi se uz kvantitetu postigla i kvaliteta, u laboratoriju će biti i zaposlenici Zavoda za javno zdravstvo, a na praksu će dolaziti i budući prehrambeni tehničari i tehničari nutricionisti.
"Pčelarstvo je u naglom uzletu i sve više djece je zainteresirano tako da u našoj školi imamo izborne predmete o pčelarstvu, a isto tako imamo i preko učeničke zadruge sekciju Pčelarstvo više", rekla je Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole, Zadar.
U lipnju se očekuje i zaštita izvornosti sedam vrsta dalmatinskog meda.