Sve počinje na poljima, s Podravkom i Slavonkom. To su dvije
sorte paprike stvorene isključivo za preradu u ajvar. Prve su i
zasad još uvijek jedine hrvatske sorte povrća s međunarodnim DUS
certifikatom, a upisane su i u zajednički katalog sorti Europske
unije.
Antun Harambaša kraj Koprivnice papriku uzgaja
već 10 godina. "Imamo papriku u dobroj kondiciji, nije zalijevana
i to je najvažnije i paprike bude izraslo 30-ak 40 tona. Morate
imati volju i smisao za to, morate uvijek biti u pravo vrijeme na
pravom mjestu", tvrdi Garambaša.
S polja do tvornice u Varaždinu paprike stižu u roku od 24 sata. U tvornici se dnevno preradi između 70 i 80 tona paprike. Radnici rade u tri smjene, a strojevi su uključeni svih sedam dana u tjednu, bez sata odmora. Prošle godine proizveli su rekordnih 4 tisuće tona ajvara, a ove godine bit će ga još više.
"Sama prerada iz svježe paprike do gotovog proizvoda na paleti
traje 3 sata. U tom procesu imamo kontrolu ulazne sirovine, imamo
kontrolu cijelog procesa i kontrolu
gotovog proizvoda", objašnjava Slavica Kolesar, direktorica
tvornice za preradu povrća.
Za jednu staklenku gotovog ajvara potrebno je otprilike 14 paprika, malo patlidžana, suncekretovo ulje i koncentrat rajčice. Dodaju se i začini i ljuti feferon i tek tada ajvar je spreman za police trgovina. Od sendviča do roštilja - ajvar je nezamjenjiv u brojnim kombinacijama. Kuhari pak tvrde da je i zdrav jer 100 grama ove delikatese zamjenjuje jedan obrok povrća.