Za mnoge nema pravog Badnjaka ni bez bakalara i ostale ribe. Iako su cijene više nego inače - ipak se kupuje.
Građani ne daju da bilo kakva kriza zaustavi i tradiciju blagdanskog stola, pa nam o cijenama i potražnji sa splitske peškarije priču donosi Jelena Tešija.
Na splitskoj ribarnici gužva, a ponuda prava blagdanska - od najjeftinije ribe do ozbiljnih kapitalaca.
"Svatko je mogao naći nešto ovdje za sebe. Od srdele, hraniteljice naše, pa ovog ostaloga. Znači za svačiji takujin", poručio je Ante iz Splita.
"Cijene su normalne, to je sve prihvatljivo. Božićna su doba i sve je ok tako da mješovita riba, malo pečene i malo lešo i to je to", rekao je Anđelko iz Splita.
Iako kažu da im je prodaja pala za 30 posto u odnosu na lani, prodavači na ribarnici ipak primjećuju više ljudi nego zadnjih dana. Skuplja riba bolje se prodaje.
"Najviše se traži lignja, škamp, hobotnica, sipa za crni rižoto i tako. Ovo drugo isto ide, ali eto malo sporije", izjavila je Silvana Lasić, prodavačica na ribarnici.
"Tako će bit i sutra. Prodat će se lignja, obor, veliki škampi, drugo ne triba uopće, takorekuć, iznosit", rekla je Miranda Lučin, prodavačica na ribarnici.
Prvi izbor većini građana za Badnjak ipak je bakalar. Bez njega se ne može.
"Bakalar ovu godinu, mogu kazat, ide tradicionalno dobro. Cijene su razne, znači od nekih 200 kn za manje pa do 250 za veće komade, a vakumirani i prešani bakalar košta i 270, 280", poručio je Toni Bartulović, vlasnik ribarnice.
Bez obzira na cijene mnogi će i ove godine uživati u njegovom okusu i mirisima.
"To nije Badnjak bez bakalara. To sprema se ono na gulaš, a neko i na gulaš i na bianco", rekao je Ante iz Splita.
"Prije deset dana muž je kupia, potopili smo ga. Znači – za sutra je taman", izjavila je Dunja iz Splita.
Jer Badnjak bez ribe mnogima je nezamisliv.