Državna tvrtka Pleter 14 dana od petrinjskog potresa preuzet će prehranu stradalih koju su do sada uspješno organizirali privatni ugostitelji volonteri, piše u ponedjeljak Jutarnji list.
Teško je objašnjivo, navodi dnevnik, zašto su hranu za stradalnike u potresu - bez ikakvih protokola, urudžbiranja, kriterija i javnih nabava - u samo jednom danu bili sposobni organizirati privatni ugostitelji te svakodnevno pripremati čak 15 tisuća obroka dok se državni kuhari i konobari, od kojih mnogi zbog ograničenja rada posljednjih mjeseci rade u znatno manjem opsegu, nisu niti sjetili ponuditi da priskoče u pomoć?
Volonteri napravili dobar posao
"Čekamo odluku o mobilizaciji i zasad se sve čini kako se ide u tom smjeru te kako će Pleter preuzeti pripremu obroka za stradalnike na Baniji. Na sličan smo način već mobilizirani na pripremi hrane i čišćenju zagrebačke Arene", potvrdio je Jutarnjem listu predsjednik uprave Pleter usluga, general Marijan Mareković.
Na pitanje jesu li se sami ponudili preuzeti pripremu prehrane u Petrinji, Mareković je odgovorio da to nije bilo potrebno jer su volonteri napravili dobar posao, no izgledno je kako će ova državna kompanija već danas početi preuzimati taj posao na Baniji.
Kritike na račun ugostitelja
Za to imaju i više nego dovoljno radnika: prema izvješću za 2019., ta kompanija u 100-postotnom državnom vlasništvu zapošljava čak 1223 radnika angažirana u 23 vojne kuhinje, sedam prostora za podjelu hrane, pet restorana u sklopu domova Oružanih snaga, devet čajnih kuhinja, 32 vojničke kantine, dva kafića i četiri restorana koji svoje usluge pružaju na tržištu.
U međuvremenu, ugostitelji kojima su zatvoreni lokali već na sam dan potresa shvatili su da će za stradalnike biti potrebno pripremati tople obroke pa su se zaputili u Petrinju, no nakon što su tamo pripremili oko 100 tisuća obroka, država ih je odlučila zamijeniti Pleterom i na račun ugostitelja svalila kritike jer su hranu, navodno, pripremali i za one kojima nije bio potreban gotovi kuhani obrok, donosi Jutarnji list.