Među novim mjerama u pokušaju održavanja što je moguće manjeg napornog suživota s koronavirusom puno je pažnje izazvala najava koronaredara u ugostiteljskim objektima.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)
Krunoslav Capak istaknuo je da se zasad njihova
prisutnost odnosi isključivo na ugostiteljske objekte i da
to mogu biti i osobe koje tamo već rade, a zadaća im je da paze
na to da se ljudi pridržavaju epidemioloških mjera.
''Dakle, to je posao zaštitara, konobara ... Nisu nikakva
nova zapošljavanja, niti nova zanimanja. I samo za ugostitelje.
Ako bude potrebe, širit će se dalje. Situacija je
zabrinjavajuća'', naglasio je Capak.
''Koronaredari su jedna od mjera propisanih
preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), to
su osobe koje odrede vlasnici ugostiteljskih objekata i njihova
zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a. Oni su
dužni određivati ih već od sutra od kada kreću
najnovije mjere, preporuke, znači - svaki objekt koji ima više od
50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati jednog korona
redara'', objasnio je ranije za RTL pomoćnik ministra
unutarnjih poslova Damir Trut.
Ugostitelji su na mukama zbog novih mjera, a čelni čovjek njihove
udruge na nacionalnoj razini Marin Medak također je još jučer za
RTL upozorio da nove mjere, naime, nisu redari jedina, vode u
ekonomsku neisplativost te je zapitao: ''Zašto bih ja mojim
konobarima to naredio i s druge strane zašto bi moj konobar to
prihvatio to raditi? Pa on je tu došao prodavati iskustvo,
pričati o vinima, kontinentu, namirnici. On nije tu došao vršiti
teror i legitimirati ljude jer da je to htio išao bi na
policijsku akademiju''.