ANALIZA RTL-A DANAS /

Analizirali smo kako su meteorološke prilike i koronakriza utjecale na proizvodnju voća i povrća u Hrvatskoj

Saznajte koje voće i povrće bilježi najveći pad u proizvodnji

7.4.2021.
20:55
VOYO logo

Kako su meteorološke prilike, ali i koronakriza u prošloj godini utjecale na proizvodnju voća i povrća u Hrvatskoj, pokazao je u RTL-u Danas Ivan Vrdoljak.

Među voćem, najveći pad bilježi proizvodnja mandarina. Prošle godine proizvedeno ih je 38 tisuća tona, što je za četvrtinu ili 27 posto manje u odnosu na godinu prije. Slijedi marelica koje je na tržištu bilo 15 posto manje, zatim jagode i smokva, dok najmanji pad od svega tri posto bilježe jabuke kojih se inače proizvodi najviše, preko 66 tisuća tona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
po uzoru na europske gradove /

Varaždin ima prvi javni voćnjak u Hrvatskoj, u sadnji sudjelovali i mališani: 'Ljudi će moći direktno s drva ubrati voće'

Image
po uzoru na europske gradove /

Varaždin ima prvi javni voćnjak u Hrvatskoj, u sadnji sudjelovali i mališani: 'Ljudi će moći direktno s drva ubrati voće'

Istovremeno, u turbulentnoj 2020. godini proizvelo se dvostruko više kruške ili 5348 tona. Značajno je rasla i proizvodnja i oraha, lješnjaka, šljive i višnje.

Evo kako stoji povrće. Da odmah riješimo onu vječnu dilemu – lubenica je službeno povrće, i bilježi najveći pad proizvodnje. Državni zavod za statistiku kaže da je prošle godine proizveeno 15 tisuća tona, što je za četvrtinu manje nego godinu prije. Pala je i proizvodnja mrkve, luka i češnjaka.

Gledamo li uzlazni trend, najviše je rasla proizvodnja krastavaca i kornišona, za velikih 83 posto. Zelene salate bilo je za trećinu više odnosno 8 tisuća tona, kao i rajčice koje se proizvede golemih, oko 40 tisuća tona na godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo