Iako Nijemci ne mogu zamisliti svoj život bez tradicionalnih pekarskih proizvoda, pa su pekari dugo vremena mogli biti sigurni da će moći živjeti od svojeg umijeća, u posljednje vrijeme se nadvijaju tamni oblaci nad njemačke pekarnice. Svakog dana negdje u Njemačkoj jedna pekarnica mora zatvoriti svoja vrata, a već se za opstanak moraju boriti i manji lanci pekarnica.
Udruga njemačkih velepekarnica upozorava da se lako može dogoditi da čak 6.000 pekarnica u ovoj zemlji prestane postojati do 2020. godine. Postoje dva razloga za taj trend: kvalitetno pecivo ima svoju cijenu i "obična" peciva od bijelog brašna u pekarnicama u pravilu koštaju oko 25 centi. Za sve više ljudi u Njemačkoj je i to previše, pa po pekarske proizvode odlaze u diskonte poput Aldija ili Pennya. Tamošnje pecivo možda nije tako ukusno kao kod "pravog" pekara, ali tamo slično pecivo košta samo 15 centi, piše Deutsche Welle.
Uništavaju ih cijene i 'pekarske stanice'
Pored diskontera, sve se brže šire lanci gdje se industrijski pripremljeni pekarski poluproizvodi još samo trpaju u pećnicu. Sve je više industrijskih pogona koji nude polugotove proizvode, prijesno i konzervirano pecivo i kruh, već postavljeno na standardne limove koje samo treba staviti u peć koja se nalazi u trgovini. U Njemačkoj trenutno postoji oko 15 tisuća takvih "pekarskih stanica", a u slijedeće dvije-tri godine bi moglo doći još njih desetak tisuća.
Drugi razlog odumiranja tradicionalnih pekarnica u Njemačkoj je neizdrživo povećanje troškova. Helmut Klemme, predsjednik Udruge njemačkih velepekarnica, podsjeća kako je došlo do golemog povećanja cijena žita i žitarica. Povrh toga, za ispeći kruh je potrebna energija, a ona je sve skuplja. I na kraju, dobro je poznato da posao pekara nije lagan a i povezan je s "neljudskim" radnim vremenom, tako da i troškovi rada sve više rastu.
Posljedica svega toga je samo jedna: svjesni da ne mogu poskupiti svoje proizvode, pekari odjavljuju svoj zanat. U pravilu su građani zaprepašteni kad otkriju da je "njihova" pekarnica iza ugla prestala s radom. Mnogi priznaju da tih nekoliko centi razlike nije trebao biti razlog da neka pekarnica propadne nakon što je možda već stoljećima prelazila s koljeno na koljeno. Ali kad vrata ostanu zatvorena, onda je prekasno za kuknjavu o nekadašnjem ukusnom kruhu i pecivu iz "njihove" pekarnice.