Iz prodaje su već povučene mandarine, a dobro upućeni smatraju da se opasne supstance nalaze i na ostalom voću i povrću, a posebno na jabukama i krompiru. Stručnjaci naglašavaju da se određene vrste voća i povrća ovim supstancama tretiraju 20 puta, što je mnogo više od dozvoljenog postotka, piše Dnevni Avaz.
Husref Bradarić, predsjednik Udruge "Zdrava hrana", kaže da su oni protivnici voćara koji prskaju voće od 18 do 20 puta u godini kako bi zaustavili proces truljenja. ''Mi se bavimo proizvodnjom organske hrane tako da koristimo samo prirodne supstance. Kao Udruga "Zdrava hrana" borimo se protiv toga, želimo pokrenuti organsku proizvodnju koja bi bila u potpunosti zdrava. Hoćemo proizvoditi prirodno povrće'', kaže Bradarić.
Pojačane mjere kontrole
Iz Ureda za zaštitu potrošača BiH ranije su upozoravali da je pojava otrovnih fungicida na voću i povrću sve prisutnija na bh tržištu, jer se radi o pesticidima koji usporavaju truljenje svježih namirnica, a većina je iz uvoza. U Agenciji za sigurnost hrane BiH kažu da su od nadležnih inspekcijskih organa entiteta i Distrikta Brčko zatražili da pojačaju mjere kontrole pri uvozu na mjestu carinjenja i na tržištu zbog prisustva pesticida na citrusima, što podrazumijeva i provjeru na prisustvo aktivne tvari imazalil.
Činjenica da se svakodnevno otkrivaju proizvodi tretirani ovim otrovnim kemikalijama te da se ove supstance mogu provjeriti isključivo laboratorijskim putem je zabrinjavajuća jer potrošači, do objavljivanja zvaničnih rezultata, konzumiraju takve proizvode prskane prekomjernom količinom pesticida.