Gosti francuskih restorana i zalogajnica uskoro će imati pravo znati odakle je meso koje im konobari serviraju na tanjuru.
Od 1. ožujka restorani koji poslužuju jela od piletine, svinjetine i janjetine moraju pokazati gdje je stoka uzgojena i zaklana, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.
Osim toga, morat će naznačiti je li meso svježe ili je bilo zamrznuto, odnosno ležalo u hladnjaku.
Ti su podaci obvezni za govedinu od 2002.
U slučaju piletine, svinjetine i janjetine to je bio slučaj samo za meso koje se prodaje u supermarketima i mesnicama.
Nova uredba dolazi kao odgovor na povećan interes potrošača za podrijetlo hrane.
No, usmjerena je i na stvaranje pritiska za povećanje potrošnje domaćeg mesa u mjestima kao što su školski restorani.
Trenutno, polovica mesa koje se poslužuje u francuskim školskim blagovaonicama dolazi iz inozemstva, priopćilo je ministarstvo.