Otvarač za konzerve
Otvorili ste konzervu i otvarač vratili u ladicu? Prma istraživanju koje je 2013. godine provela neprofitna zdravstvena organizacija NSF International, moguće je da ste zajedno s otvaračem pohranili i bakterije poput E coli ili salmonele. Postoji opasnost da na otvaraču budu i ostaci hrane koji će razviti gljivice i plijesan što bi osobito moglo našteti osobama koje su sklone alergijama.
Torbe za kupovinu namirnica
Zahvaljujući torbama koje koristite pri kupnji namirnica, spašavate prirodu od onečišćenja bacanjem plastičnih vrećica. No, stručnjaci ugrožavaju da možete ugroziti sebe ukoliko torbe adekvatno ne održavate. Naime, iz tih torbi također prijeti opasnost od bakterije E coli osobito ako u njima držite sirovo meso i transportirate ga do kuće u toplom prtljažniku svog automobila.
Stalak za noževe
Utori u stalku u koje stavljate noževe su rasadnik za razvoj bakterija. Premda noževe u stalak vraćate čiste, malo vlage i godine neodržavanja stalka mogu razviti plijesan u utorima.
Vrata perilice posuđa
Najopasniji dio je onaj oko gume jer se tamo mogu nakupiti gljivice.
Hladnjak
Nije rijetkost da se u hladnjaku sir uplijesni te pokvari kelj ili zelena salata. Upravo je zbog takvih stvari hladnjak najzaraznije mjesto u vašoj kuhinji. Iz neredovito odravanog hladnjaka prijeti E coli, listerija, salmonela i plijesan.
Ručke
To su možda i najviše kontaminirani dijelovi kuhinje, ali koliko ih često čistite? Vjerojatno ne dovoljno. Nekoliko istraživanja je pronašlo kako s kvaka i ručkica u kihinji vrebaju patogeni poput E coli i stafilokoka.