VELIKA KRIZA U ITALIJI /

Volite jesti rižoto? Riže ima sve manje, cijene rastu, a poljoprivrednici su zabrinuti

Zabrinutost se od poljoprivrednika prelijeva preko ugostitelja do građana. Njima najviše smeta visoka cijena

Ida Balen

Rijeku nosi u srcu. Niti jedna priča joj nije važnija od čovjeka

5.3.2024.
23:21
VOYO logo

Ako volite kuhati ili makar jesti rižoto, onda će vas zanimati ova priča. Italija, naime, proživljava veliku krizu s rižom. Dolinu rijeke Po gdje se uzgaja arborio već godinama uništava suša pa poznate riže ima sve manje, a cijene rastu.

Talijani toliko vole rižoto da su ga i opjevali, ali nestašica omiljene namirnice mogla bi im pokvariti apetit. Sretan je šef kuhinje kada po prstima prebire posebnu vrstu riže. Carnaroli je jedna od najcjenjenijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRAKTORI NA ULICAMA /

Poljoprivrednik otkrio porazan podatak: 'Hrvatska ima vjerojatno najnižu otkupnu cijenu žitarica u Europi'

Image
TRAKTORI NA ULICAMA /

Poljoprivrednik otkrio porazan podatak: 'Hrvatska ima vjerojatno najnižu otkupnu cijenu žitarica u Europi'

Porasle cijene

Rižina polja u Italiji se nalaze u dolini rijeke Po i tu se uzgaja oko 50 posto riže koja se proizvodi u Europi i upravo u tim poljima nalaze se poznate vrste riža od kojih se radi rižoto, ali suše koje su još 2022. pogodile Italiju ostavile su ih gotovo praznima. Tada je proglašeno izvanredno stanje, a temperaturni ekstremi su se nastavili. To se sada osjeti na cijenama.

"Da, vjerojatno je cijena porasla u posljednje vrijeme, zbog gladi i nestašice riže u svijetu, u svakom slučaju kod glavnih dobavljača koji opskrbljuju ovaj dio Italije. Sada možete kupiti kvalitetnu rižu za 5 eura po kilogramu, dok ste prije nekoliko mjeseci kilo kvalitetne riže mogli kupiti za za 3,80 eura", govori Lorenza David.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka regija ima svoju rižu

No, u restoranima u Trstu trenutno nema nestašice. "Iskreno nisam čuo za ove stvari koje ste me pitali, ovdje u Trstu", kaže šef kuhinje Alex de Rossi.

Zato svaka talijanska regija ima svoju vrstu riže koju preferira. Svaki grad i regija rade različite vrste rižota, a Carnaroli, Vialone Nano ili Roma neke su od vrste riža koje možete preferirati.

Poljoprivrednici zabrinuti

Poljoprivrednici su zabrinuti. Riža im propala, točnije 60 posto riže mogli su na kraju samo baciti - ne i prodati. Zabrinutost se od poljoprivrednika prelijeva preko ugostitelja do građana. Njima najviše smeta visoka cijena. Osim s nestašicom, povezuju je s inflacijom.

"Puno je poskupjela. Koliko? Oko euro po kili, barem ona koju ja uzimam", rekla je Elvia iz Trsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza riže u Italiji posljedica je klimatskih promjena. Zato bi rižina polja mogla zamijeniti kukuruzna. No ne sumnjamo da bi i u tom slučaju Talijani osmislili novi specijalitet.

POGLEDAJTE VIDEO: Katastrofalna poplava zahvatila Italiju: Voda se prelijeva po ulicama grada

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo