Natjecanje u pripremi i prezentacija jauzni, malih, brzih i zdravih međuobroka privukli su brojne Osječane na prvi Jauzna fest.
"Predobro je, nisam uopće od jučer ništa jela, čuvala sam se za ovaj doručak – onda možete misliti", priznala nam je Marija Kečkeš.
"Fino, hrskavo, osvježavajuće i pretpostavljam da je i zdravo", dodaje Sanja Kovačić.
Zoran Vorkapić dodaje da mu je veliko zadovoljstvo sve vidjeti, okusiti i probati.
U jelu, ali i pripremi uživali su i majstori kuhinje. Jauzna je, kažu, važna i zbog hrane za organizam, ali i druženja pri jelu.
"Napraviš ranije, nosiš na posao, velika je količina, dijeliš s prijateljima, valjda je to smisao gableca, jauzne, marende, kako god", kaže chef Vjeko Kramer.
Kako god je zvali, svakako trebate naći vremena za nju poručuje i chef kuhinje Hrvatske nogometne reprezentacije.
"To je jedan dobar poguranac i dobra jauzna u nekakvo dobro vrijeme je nešto što sigurno je pozitivno", dodaje chef Tomica Đukić.
S godinama treba na to sve više paziti.
"Što sam stariji to mi sve više i više treba i dobro mi je, kad pojedem jauznu – mogu čekati malo duže ručak", poručuje chef Ivan Đukić.
Redovan unos kvalitetnih namirnica u organizam savjetuje i struka. "Prevenirat će i posljedice stresa, a i doprinijeti vašem zdravlju, ali motiviranosti", objašnjava nutricionistica Ivana Sović.
Motivirani su ovdje bili i posjetitelji pa su na kraju ostale samo mrvice i dobar osjećaj, a zadovoljni su i organizatori kojima je cilj bio popularizirati i jauznu i kuharsku struku.
"Promovira se znanje, sve ono što naši nastavnici i mentori kod poslodavaca ulažu u naše učenike", kaže Lana Gubić Kučan, promotorica projekta Ugostiteljsko-turističke škole.
A budući šefovi poručuju da su im i ovakve manifestacije put su im do jasnog životnog cilja.
"Ako naučim kuhati dobro – imat ću lijep život i baš me zanimalo i želim putovati u druge države točno zbog hrane i kuhanja", govori učenik Patrik Miličević iz Vinkovaca.
Otkriva nam i svoj recept za svježu, hrskavu i zdravu jauznu. Zelena salata, okruglice slanutka, tofu, celer, mrkva, malo mikro bilja i dresinga te čips od slanutka. Pa - dobar tek!