GASTRO SPEKTAKL U OSIJEKU /

Znate li što je jauzna? Važna je zbog hrane, ali i druženja: 'Od jučer nisam ništa jela, čuvala sam se za ovo'

U Osijeku pravi ulični gastro spektakl – Jauzna fest. Kuhalo se, jelo, raspravljalo o hrani i naravno, razmjenjivalo iskustva i recepte. Uživali su svi, kuhari i oni koji će to tek postati, posjetitelji, ali i naša slavonska ekipa

17.10.2023.
21:24
VOYO logo

Natjecanje u pripremi i prezentacija jauzni, malih, brzih i zdravih međuobroka privukli su brojne Osječane na prvi Jauzna fest.

"Predobro je, nisam uopće od jučer ništa jela, čuvala sam se za ovaj doručak – onda možete misliti", priznala nam je Marija Kečkeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fino, hrskavo, osvježavajuće i pretpostavljam da je i zdravo", dodaje Sanja Kovačić.

Zoran Vorkapić dodaje da mu je veliko zadovoljstvo sve vidjeti, okusiti i probati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jelu, ali i pripremi uživali su i majstori kuhinje. Jauzna je, kažu, važna i zbog hrane za organizam, ali i druženja pri jelu.

"Napraviš ranije, nosiš na posao, velika je količina, dijeliš s prijateljima, valjda je to smisao gableca, jauzne, marende, kako god", kaže chef Vjeko Kramer.

Image
TVRDE Znanstvenici /

Konzumira se kompulzivno: Ultra prerađena hrana trebala bi dobiti oznaku izazivanja ovisnosti

Image
TVRDE Znanstvenici /

Konzumira se kompulzivno: Ultra prerađena hrana trebala bi dobiti oznaku izazivanja ovisnosti

Kako god je zvali, svakako trebate naći vremena za nju poručuje i chef kuhinje Hrvatske nogometne reprezentacije.

"To je jedan dobar poguranac i dobra jauzna u nekakvo dobro vrijeme je nešto što sigurno je pozitivno", dodaje chef Tomica Đukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S godinama treba na to sve više paziti.

"Što sam stariji to mi sve više i više treba i dobro mi je, kad pojedem jauznu – mogu čekati malo duže ručak", poručuje chef Ivan Đukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redovan unos kvalitetnih namirnica u organizam savjetuje i struka. "Prevenirat će i posljedice stresa, a i doprinijeti vašem zdravlju, ali motiviranosti", objašnjava nutricionistica Ivana Sović.

Motivirani su ovdje bili i posjetitelji pa su na kraju ostale samo mrvice i dobar osjećaj, a zadovoljni su i organizatori kojima je cilj bio popularizirati i jauznu i kuharsku struku.

"Promovira se znanje, sve ono što naši nastavnici i mentori kod poslodavaca ulažu u naše učenike", kaže Lana Gubić Kučan, promotorica projekta Ugostiteljsko-turističke škole.

A budući šefovi poručuju da su im i ovakve manifestacije put su im do jasnog životnog cilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako naučim kuhati dobro – imat ću lijep život i baš me zanimalo i želim putovati u druge države točno zbog hrane i kuhanja", govori učenik Patrik Miličević iz Vinkovaca.

Otkriva nam i svoj recept za svježu, hrskavu i zdravu jauznu. Zelena salata, okruglice slanutka, tofu, celer, mrkva, malo mikro bilja i dresinga te čips od slanutka. Pa - dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo