IZ KOŠNICE U TEGLICE /

Znate li razliku između meda i meduna? Donosimo i trik kako prepoznati je li med pravi: 'Okrenite teglu pa...'

Ako izgleda kao med, miriše kao med, onda mora i biti med. E to i ne mora biti tako. Pčele donose i druge ljekovite pripravke, a jedan od najpopularnijih je medun - poznati saveznik u jačanju imunitet

3.9.2023.
7:30
VOYO logo

Sve počinje i završava u košnicama. Skupina pčela se izdvaja i odlazi u izvidnicu.

"One imaju orijentacioni ples i pri izlasku na košnice, na takozvanom letu, orijentacioni plesu i na osnovu tog orijentacionog plesa, sve letačice kreću u onom smjeru, gdje te pčele koje plešu pokazuju", govori nam pčelar i vlasnik OPG-a u Fužinama Filip Lacković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donose kapljice, ali među njima nisu samo one nektarnog porijekla od kojih nastaje med. Već donose i one životinjskog porijekla, a od njih se dobiva medun. "Jelina uš je nametnik na jeli. I ona crpi sokove iz Jele, a sokovi idu iz zemlje i da bi jela egzistirala i normalno šećere, ta mala jelina uš prerađuje šećere , u obliku kapljice", objašnjava nam Lacković.

Image
fascinantna stvorenja /

Jeste li znali da pčele znaju brojati, da su čak i anksiozne i osjećaju tjeskobu, a mogu prepoznati ljudska lica?

Image
fascinantna stvorenja /

Jeste li znali da pčele znaju brojati, da su čak i anksiozne i osjećaju tjeskobu, a mogu prepoznati ljudska lica?

I upravo se zato zove medun ili medna rosa. Kapljica onda kaplje po prizemnom i pčela osjeti da je to nešto slatko, nakon čega dođe, usiše i donese u košnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A iz košnice u teglice! U Fužinama se danas na Medun festu na svakom koraku prodavalo zdravlje. Da je sve popularniji imuno pripavak s dodatkom peludi i propolisa primijetila je vlasnica OPG-a u Liču, Jelena Milošević.

"Isto tako, naš tradicionalni proizvod, med s dodatkom borovih iglica, poznat je oduvijek za kašalj. Davno se to radilo sa šećerom, ali mi smo poboljšali tu recepturu pa radimo s medom", dodaje.

I u restoranima je sve s okusom meduna. Medun daje ono nešto i palačinkama, ali Filipu s početka priče već 35 godina, koliko je pčelar, najdraže se osladiti direktno iz košnica.

I za kraj jedan trik kako prepoznati je li med pravi. Sve što trebate je teglu okrenuti naopako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se u njoj pojavi nešto nalik "knedli", to je znak da nije patvoreni med. Nema na čemu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo