Na kaštelanskim poljima trebala bi trajati berba trešanja. Ali nema se što brati. Jer trešnje su popucale i propadaju zbog velike količine kiša. Proizvođači su očajni, a bit će i kupci koji uvozne trešnje sada plaćaju 15-ak eura po kilogramu.
Umjesto lijepih zrelih trešanja spremnih za berbu, na stablima tuga. Gotovo svaki plod je pukao, a proizvođačima preostaje spasiti ono malo što se oduprijelo vremenskim nepogodama.
"Ove velike količine kiše su stvarno napravile veliku štetu I mislim da za ovu godinu šta bi stari ljudi rekli- nećemo se ni najesti trešanja. A ne prodavat. Obišli smo sve I možete vidjeti ovdje kako stvari stoje. Sve trišnje su popucale, gnjile su", govori Marko Grozdanić, proizvođač.
Kiši unatoč pokušali su i pobrati trešnje.
"Samo je prenoćila u konobi, u ladnom. Ujutro kad sam je izvadio to je bila voda, kaša i to nije bilo za konzumaciju", dodaje.
A na tržnicima uglavnom uvozna koja drži cijenu od 15-tak eura po kilogramu. Domaće trešnje teško je i pronaći.
I prodavač Smajo govori: "Ja ne pamtim ovako loših trešanja naših na pazaru, zato što je sve propalo. Zbog kiše je sve uništeno".
U Kaštelima se čeka još zadnja sorta srcarica, ali ni njenih plodova zbog kiše neće biti u velikim količinama.
"Ako je ja budem imao i prodavao, ona neće prijeći tih famoznih 5-6 euri, ali što će biti na drugim pazarima i što će bit s uvoznom trešnjom, to već ne mogu garantirati", tvrdi proizvođač.
Za sada je više od pola uroda trešanja propalo, samo da ne bude za baciti i ono malo od sorte čija berba još nije počela.