Krafne, buhtle, prstići - pekarskim proizvodima odzvonilo je u riječkim osnovnim školama od sljedećeg polugodišta. Osnovna škola Vežica u Rijeci koja ima 330 učenika još je prije deset godina počela brinuti o prehrani svojih školaraca. Razgovarali smo s ravnateljicom Violetom Nikolić koja nam je ispričala što sad na jelovniku čeka učenike ove škole.
Što se to sada jede? Jedna ste od onih škola koja učenicima nudi švedski stol.
Jede se sve. Sve što je njima potrebno. Mi pokušavamo obogatiti naš stol i voćem i povrćem i proteinima i bjelančevinom, sve što je potrebno jednom djetetu da bi preživio školski dan.
Što vi kažete na ovu najavu da pekarski proizvodi idu vani školske marende? Hoće li to tako biti u vašoj školi? Čega će biti, a čega neće biti?
Smatram da nijedan proizvod nije loš proizvod ako se jede umjereno i jedanput mjesečno. Kod nas buhtli nikad nije niti bilo. Trudimo se da bude što više voća i povrća na stolu i raznih žitarica koje djeca jedu.
Pizza, dakle, da, a buhtle, burek i krafne - ne?
Da, tako je. Ja ne znam što djeca jedu kod kuće. Znam da jako puno djece dolazi u rano jutro u školu gladno. Radili smo jednu anketu i došli do saznanja da 45 posto djece dođe bez zajutraka u školu.
Vjerujete li da će ovaj pokušaj Grada Rijeke s tom promjenom izbacivanje pekarskih proizvoda riješiti ili pomoći u rješavanju sveprisutnog problema pretilosti kod djece?
Svaki pokušaj je dobrodošao da bi se smanjila pretilost djece. Ne znam hoće li to biti u početku vidljivo jer mora proći određenih desetak godina da se vidi da li se baš promjenom može to i riješiti.