U BARANJSKOM ZMAJEVCU /

Bili smo na vinskom pikniku! Ima svega, od pršuta do graha: 'Sklopili ugodno s korisnim. Ne može biti loše'

Ondje se dobro i jede i pije, pa nije čudno da pohvale domaćinima stižu i od posjetitelja iz Dalmacije

Bojan Uranjek

Bojan Uranjek

Slavonac i lega. U krvi mu je televizija, a u fokusu kamere ljudi koji ovo društvo čine takvim kakvo je

13.4.2024.
21:13
VOYO logo

Baranja je poznata i kao majka vina, a mjesto Zmajevac kao baranjska vinska prijestolnica. Danas je u njoj održan prvi vinski piknik.

Lijepo vrijeme i dekica u prirodi - za dobar piknik uistinu ne treba puno. Najvažnija je dobra volja i dobro društvo. Ako je piknik vinski kao ovaj u Zmajevcu, dakako i dobro vino.

"Predlažem jedan roze da probate koji je od jedne podcijenjene sorte frankovke, što inače je velika zabluda da je to nadničarsko vino. To je odlično vino i Baranja je Bogom dana za uzgoj frankovke", kaže proizvođačica vina Kinga Kolar.

Na izletu u prirodi uvijek se dobro i jede pa je Baranja za piknik idealna i zbog svojih specijaliteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIPREME ZA RAT /

Osijek će od komaraca braniti i dronovima. Opasni su 'uvozni' koji prenose bolesti: 'Krvni obrok uzimaju na više ljudi'

Image
PRIPREME ZA RAT /

Osijek će od komaraca braniti i dronovima. Opasni su 'uvozni' koji prenose bolesti: 'Krvni obrok uzimaju na više ljudi'

"Ja pripremam baranjski domaći grah u zemljanom loncu, kuhat ću još riblji paprikaš na baranjski-šokački način i pečemo ribu u rašljama", ističe Marko Horvat, kuhar udruge "Tako je to nekad bilo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetitelji, dobro raspoloženi, hvale i kuhare i specijalitete.

"Izvrsno! Domaći grah, domaća baranjska paprika, domaća mast, domaća slanina – nema bolje", kaže Jasminka Pavlov iz Osijeka.

Svojim mirisom privlačio je i pršut. Godinu dana sušen u pršutani pa dvije godine sazrijevao u Slavoniji.

"Pršut od crne slavonske svinje star tri godine, slavonsko-dalmatinska kombinacija, pola - pola", napominje proizvođač suhomesnatih specijaliteta Duje Punčec.

I zbog pršuta i zbog vina, pohvale domaćinima stižu i od posjetitelja iz Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navikli smo na onaj općeniti vinski maraton i vinatlon, puno šetanja, puno svega. Ovdje smo se baš došli odmoriti, imamo vina na izbor koliko hoćete, ali ipak malo odmorimo i pijuckamo lagano", kaže Karmela Ilijašev iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pijuckanje vina se i slikalo, a najviše pozornosti privlačilo je nastanak slike Riđokose Marte, vlastelinke ne baš dobre naravi po kojoj je Zmajevac dobio i ime.

"Atmosfera je izvrsna, sklopili smo ugodno s korisnim. Umjetnost, vino, osmijesi, puno ljudi, tako da ne može biti loše", ističe slikarica Martina Kovačević.

Domaćini zadovoljni jer su uspješno pokrenuli još jednu lijepu turističku priču.

"Imamo mi pored vinskih cesta i drugih lijepih, krasnih imanja, izletište gdje se može uživati i u prirodi i u našim delicijama i u vrhunskim vinima", kaže organizator manifestacije Kristian Horvat.

Najavljuju i druga zanimljiva događanja vezana, naravno, uz vino koje je kao i dobro društvo i raspoloženje u Baranji neizostavno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto Slavonci žive kraće od drugih Hrvata? 'Čvarci, slanina, kobasice... Sve je u hrani'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
stipendisti
NOVO
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
IMA LI RJEŠENJA? /

Hrvatska poljoprivreda na koljenima! Hrana sve skuplja, a uvoz raste: 'Postat će neodrživo'