Primite i samo nježno tako potežete.. ,objašnjava studentima Milna Tudor Kalit, profesorica na Agronomskom fakultetu.
Nekoć su izradu sira samo gledali, sada ga rade sami!
„Puno je bolje nego samo teoretski imat nešto ili na videu gledat, suhoparno.“ govori nam Nikola Zadro, student na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.
„Puno praktičnog rada, ne moramo doma puno učit, ovdje sve naučiš, doma malo ponoviš i sve znaš.“ dodaje Karla Križanović, također studentica.
Obnovljeni laboratorij oduševio je studente pa su u suradnji s profesorima osnovali grupu Mliječna čarolija u kojoj izvan nastave osmišljavaju nove proizvode.
„Mliječni proizvodi nisu samo mlijeko, sir, vrhnje. Tu je jako puno drugih proizvoda, slastica, deserata. Pa se i time se bavimo, sladoled, mousse, puding.“ nabraja docentica Darija Bendelja Ljoljić.
Iako izgleda kao da uživaju u slasnom desertu – malo je kompliciranije od toga…
„Provjeravamo izraženost arome, kako taj puding u principu popuni naša usta, što se tiče mliječne masti i udio slatkoće, jel ona prekomjerno ili nedovoljno izražena.“ Objašnjava nam student Luka Marinković.
Za obnovu 16 milijuna eura
U referentnom laboratoriju – koji je nakon obnove odvojen od onog za studente, ispituje se dio uzoraka mlijeka koje konzumiraju Hrvati.
„ Iz godine u godinu kvaliteta mlijeka je sve viša i na temelju onih analiza koje mi provodimo a to je nekih 30 uzoraka mlijeka i 30 uzoraka mliječnih proizvoda iz pojedine kategorije, možemo reći da konzumiramo kvalitetne proizvode." zaključuje voditeljica Referentnog laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka na Agronomskom fakultetu Nataša Mikulec.
Dosad je u obnovu utrošeno više od 16 i pol milijuna eura, no posla još ima, dodaje dekan Aleksandar Mešić:
"Obnovili smo 8 tisuća kvadrata još 2 tisuće je u fazi obnove. Radi se o modernim laboratorijima, moderno opremljenim dvoranama isto tako uredima u kojima rade naši zaposlenici."
A zaposlenika nedostaje, sve manje mladih odlučuje se upisati ovaj fakultet, pa se profesori nadaju da će novi, interaktivni način održavanja nastave - privući veći broj studenata.
Prodekanica za nastavu i studente Branka Šakić Bobić, kaže;
„Kad završe ovaj studij oni su gotova radna snaga znači mogu stvarno ići u realan sektor."
A nakon teorije i obilaska novih laboratorija, došlo je vrijeme da se zasuču rukavi i napravi sir. Za slučaj da ministar Šušnjar predloži da ga radite kod kuće - kao što vidite, lakše je nego što izgleda.