Inflacija mjesecima polako usporava, trendovi su pozitivniji, ali ne i za jedno od najpopularnijih jela na svijetu - pizzu!
Rekordno povećanje cijena dosegnula je u Europi prije točno godinu dana, kod nas pogotovo. Petra Fabian Kapov doznaje zašto.
Možete birati vrstu tijesta. Namirnice su samo prve klase. Cijena je dosegnula vrhunac točno prije pola godine kada su pomutnju na tržištu napravili i skokovi cijena svih namirnica.
Pizza majstor Ljubislav Simić kaže kako je kod njih najskuplja pizza dello chef. Na njoj su svinjsko meso, tartufi, rukola, gorgonzola… Cijena joj je 14 eura.
Dvije su klase pizza. Gurmanske su viša klasa i cjenovno i s obzirom na namirnice, a stoje oko 15 eura.
"Pizza više nije obična hrana kao što je bila nekad nego već gurmanska. Na nju idu luksuzni materijali poput tartufa, pršuta San Daniele mortadelle i drugih stvari", dodaje Ljubislav.
Našli smo i najjeftiniju pizzu u ponudi!
Od šest eura na gore
"Kod nas je Margherita šest eura tako da nije puno", rekla je Ilirijana Đerđaj.
"Pizza se u nabavi povećala za 30 do 40 posto", rekao je pizza majstor Aleksandar Kramar i dodao da su oni malo dizali cijene s obzirom na robu koja se nabavlja.
A cijene se, kažu, neće više znatnije mijenjati. Što je, tu je!
"Pa nisu skupe. Ne možete ići svaki dan, ali ako svako toliko idete, koliko tko si možete priuštiti, toliko pojede", kaže Ener iz Pule.
"Volim jako caprese pizzu. To je zapravo jedna od najobičnijih pizza, ima samo rajčicu i šalšu i mozzarellu", kaže Tara.
Tko voli pizzu, za nju povremeno izdvoji više novca!
"U zadnje vrijeme čak i jesu, dosta su narasle cijene. Pristupačne su još uvijek barem meni, a mnogi ljudi si čak ni to ne mogu priuštiti", kaže Sanja.
"Moram priznati da su ostale jako dobre, a s inflacijom definitivno. To je u trendu, sve raste", rekao je Mladen.
Rasle su cijene, ali kažu pizza majstori, rasla je i kvaliteta, pa je i svaki cent, kažu, opravdan!
A kakvu pizzu složila Petra Fabian Kapov pogledajte u prilogu.