Purica, mlinci, francuska i pečenje…Na blagdanskom stolu i ove je godine hrane bilo više nego što je potrebno. Tradicija nalaže da se za obitelj i najbliže servira ono najbolje. Što s viškom, e to je već drugo pitanje…
"Ostalo je jako puno, mada je bila cijela komplet familija, a ja uvijek priredim i za danas jer je danas isto blagdan", poručuje Vesna iz Zagreba.
"Uvijek računaš da ne bu manjkalo i onda skuhaš i spečeš viška" kaže Karlo iz Zagreba.
Poražavajuće ali istinito, ostatak hrane vrlo često završava u smeću.
"Šteta je ako se već potrudiš da skuhaš – zašto kuhano baciti? Ili ako si već kupio, pa to su novci", dodaje Blanka iz Zagreba.
Puno „takvog“ novca ode u vjetar. Prema istraživanju Eurostata svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci 71 kilogram hrane. Prosjek unije je 170 kilograma i ovoj smo kategoriji drugi najbolji u Uniji, manje od nas bacaju samo Slovenci 68 kilograma. Najgori Ciprani, u smeće bace 397 kilograma.
Dobar dio hrane koju bacamo itekako je jestiv. Purica koju smo za Božić ispekli, dan ili dva kasnije može postati novo jelo.
"Onda se može napraviti sa malo povrća pureća salata. Pa da ne ide majoneza unutra, može i malo vrhnja kiseloga gdje je laganije nego majoneza. Bezbroj je mogućnosti, samo malo maštu uključiti", savjetuje Tomislav Špiček, kuhar.
Problem nastaje već u dućanima u kojima kupujemo i ono što nam treba i ne treba.
"Uvijek s popisom idem u kupovinu i volim kupiti samo ono što piše na papiru baš zato da se ne kupuje nešto što nije potrebno u kući" ističe Špiček.
Čak i vrlo osjetljiva riba, govori nam pulski ribar, može trajati par dana u frižideru ako ju se odmah stavi u led.
"Moraš je odmah šokirati kad je uloviš, moda biti šokirana i živa i onda može trajati dva do tri dana i nema problema", poručuje Boris Strmotić, ribar iz Pule.
I gospođa Duška Malšanović iz Pule ima već pripremljeni scenarij što s viškom hrane.
"Ako nešto ostane od hrane to spremim u duboko. Stavim u duboko, odložim za dalje. Ili donesem golubovima, pticama", kaže.
I to je bolje nego da se baci. Jer jestiva hrana u smeću trebala bi nam biti zadnja opcija.