Ljudi koji žele izgubiti na težini zaklinju se u razne precizne
režime prehrane koji im određuju točne omjere masnoća,
ugljikohidrata i bjelančevina, ali čini se da je u mršavljenju
sasvim nevažno odakle kalorije dolaze, samo da ih je manje, vidi
se iz novoobjavljene američke studije.
Istraživači koji su svoje zaključke objavili u časopisu American
Journal of Clinical Nutrition kažu kako nema razlike u gubitku
težine ili smanjenju masnoga tkiva između četiriju dijeta koje se
baziraju na različitim omjerima bjelančevina, ugljikohidrata i
masnoća.
"Glavni faktor gubitka težine bilo je pridržavanje dijete. Oni
sudionici koji su se pridržavali gubili su više od onih koji
nisu", kaže George Bray iz biomedicinskog istraživačkog centra
Pennington iz Baton Rougea u Louisiani.
Ranija istraživanja pokazala su da određene dijete, osobito one s
malim unosom ugljikohidrata, funkcioniraju bolje od drugih, kaže
Bray, ali znanstvenici nisu složni oko toga.
Bray i kolege nasumce su za nekoliko stotina debelih i pretilih
odredili jednu od četiriju dijeta: prosječno bjelančevina, malo
masnoća i mnogo ugljikohidrata; mnogo bjelančevina, malo masnoća
i mnogo ugljikohidrata; prosječno bjelančevina, mnogo masnoća i
malo ugljikohidrata; mnogo bjelančevina, mnogo masnoća i malo
ugljikohidrata. Svaka dijete dopuštala je najviše 750 kalorija na
dan. Rezultati su u svim grupama bili slični.
Američki znanstvenici tvrde da su konačno otkrili formulu gubljenja kilograma. Iako mnogi vjeruju da određene namirnice utječu na debljanje ili mršavljenje - jedini ispravni put do vitke linije - jest, gle čuda, unošenje manje kalorije!