Nož je dobar onoliko koliko se njime vješto barata. A vještine ćete izbrusiti prema uputama Candy Argondizze koja vodi odsjek za kuharske vještine na French Culinary Instituteu. Njezin dril jamči da će vam svi prsti ostati na broju.
1 Preciznost To nije samo stvar izgleda – ploške ili kockice jednake veličine ravnomjerno će se skuhati.
2 Okretnost Režete li pravilnom tehnikom, svoje ćete mišiće poštedjeti naprezanja.
3 Brzina Kad naučite kako se oštrica giba, vaše će se rezanje prirodno ubrzati.
DRIL Mrkvu izrežite na tanke trakice 1 Mrkvu ogulite pa s debljega kraja odrežite komad dug 7,5 cm. 2 Sa sve četiri strane odrežite tanku plošku kako bi komad dobio pravilan četvrtast oblik. 3 Komad po dužini narežite na ploške debele 3 mm; pritom ga prstima primite kao pandžom (u njega zabodite nokte). 4 Ploške složite jednu na drugu pa ih po dužini narežite na trakice široke 3 mm. Upravo ste napravili ono što se stručno zove julienne.
Očistite papriku 1 Odrežite gornji i krajnji donji dio paprike. Potom je po visini prerežite popola. 2 Svaku polovicu stavite na dasku za rezanje s kožom prema dolje. Nožem prelazite po zakrivljenom unutarnjem dijelu uklanjajući pregrade i sjemenke. Slijedite prirodne "obline" paprike kako ne biste odrezali više nego što je potrebno.
Luk narežite na ploške 1 Prerežite luk po visini od vrha prema dolje, no nemojte odrezati donji kraj na kojem je bio korijen. Zatim luk oljuštite. 2 S nožem paralelnim na korijen, vrh oštrice postavite na dasku i ostavite na njoj cijelo vrijeme dok režete luk. 3 Izbjegavajte luk rezati kao da je giljotini. Umjesto toga lagano pomičite oštricu noža i povlačite ravnomjerne poteze.