Kako ubrati najbolje komade

Najbolje i najhranjivije voće i povrće uopće nije teško naći – ako znate što trebate gledati

11.10.2012.
11:57
VOYO logo

Ono najbolje nije uvijek i najljepše, upravo nesavršenosti mogu biti privlačne, iznenaditi zadovoljstvom koje otkrivaju. Usput budi rečeno, govorimo o hrani. Previše onoga što se prodaje nije uzgojeno da bi imalo okus – nego da bi moglo podnijeti transport. Oblici i boje gotovo su savršeni, ali od okusa nema ni O. Takva hrana u hladnjaku može stajati tjednima – a najčešće i stoji jer baš i ne mami da je se pojede. Da se izrazimo slikovito: kad je o voću i povrću riječ, želite zdravu seosku djevojku, a ne "plastičnu" pornozvijezdu. Kad krenete u kupnju, nabrusite sva osjetila. Vid: Prvorazredno voće i povrće najčešće je nepravilna oblika, a ima i mrljice. Dodir: Najsvježiji su teški, jedri plodovi s napetom kožom. Miris: Doslovno možete nanjušiti je li što zrelo: npr. zrele rajčice mirišu po stabljici; agrumi pak ne smiju mirisati po plijesni. Voće i povrće kupujte kad mu je sezona: tada je ne samo najbolje nego i najjeftinije.

Kivi Zreo se kivi da sasvim lagano pritisnuti prstima. Izbjegavajte one premekane i "naborane"; takvi i ne mirišu najbolje. Najbolji je cijele godine Čuvanje Ako je nezreo, ostavite ga na sobnoj temperaturi. Da ubrzate stvar, stavite ga u papirnatu vrećicu s jabukom ili zrelom bananom. Kad sazrije, držite u vrećici u hladnjaku do tjedan dana. Korist Jedan kivi ima 65 posto više vitamina C nego mala naranča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patlidžan Treba "imati težinu" te napetu sjajnu kožu. Kad ga stisnete, mora biti elastičan, a ne mekan. Usto, traži se sjajnozelena peteljka. Najbolji je u kolovozu i rujnu Čuvanje Na hladnom – ne u hladnjaku – do 3 dana. Patlidžani su osjetljivi i ne mogu se dugo čuvati. Korist Sadrži tvari djelotvorne protiv slobodnih radikala.

Papaja Ciljajte na papaje koje su počele žutjeti, a na dodir su elastične. Najbolja je od lipnja do rujna Čuvanje Zrelu pojedite odmah ili čuvajte u hladnjaku do 3 dana. Zelene papaje trebaju sazreti na sobnoj temperaturi na tamnome mjestu. Korist Puno vlakana i vitamina C, A, E i K.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruške Moraju fino mirisati te biti meke blizu peteljke. Smeđe mrlje su OK. Najbolje su od kolovoza do ožujka Čuvanje Ako su zelene, stavite ih papirnatu vrećicu i ostavite na sobnoj temperaturi. Korist Vlakana i vitamin C – ako ih jedete s korom.

Šampinjoni Birajte one kojima su klobuci čvrsto zatvoreni i savršeno bijeli. Ako su se klobuci "rascvjetali", odmah ih pojedite. Najbolji su od rujna do ožujka Čuvanje Stavite ih na ravnu površinu, prekrijte vlažnim papirnatim ubrusom i držite u hladnjaku 3 do 5 dana. Korist Polisaharidi koje sadrže "pumpaju" imunološki sustav i bore se protiv tumora.

Paprike Moraju biti "teške" u ruci te jarkih boja i jarkozelene peteljke. Na koži ne smije biti nabora i tragova kvarenja. Najbolje su cijele godine Čuvanje U odjeljku za povrće u hladnjaku mogu stajati do 2 tjedna. Korist Krcate su antioksidansima, osobito vitaminom C.

Borovnice Napeta kožica i ravnomjerna boja ono je što se traži, kao i "maglica" na bobicama. Najbolje su od svibnja do listopada Čuvanje Neoprane stavite u posudu koja se hermetički zatvara i držite u hladnjaku 5 do 7 dana. Korist Sadrži više antioksidansa nego većina ostalog voća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brokula Čvrste peteljke i čvrsto zatvoreni "cvjetići" zeleni ili lagano ljubičasti upućuju na svježinu. Ignorirajte one sa žutilom – bit će gorke. Najbolja je od listopada do travnja Čuvanje Držite je u vrećici u hladnjaku do tjedan dana. Korist Sulforafan, tvar iznimno djelotvorna protiv raka.

Šparoge Stabljike moraju biti "živahno" zelene, a pupoljci vući na ljubičasto te biti čvrsto zatvoreni. One tanke su osobito slatke i meke. Najbolje su od veljače do lipnja Čuvanje Odrežite drvenaste krajeve pa stabljike uronite u malo vode, a preko vrhova prebacite plastičnu vrećicu. Skuhajte za najviše nekoliko dana. Korist Folati iz šparoga štite srce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Artičok Plod mora imati težinu, duboku zelenu boju i zatvorene listove. Najbolji je od ožujka do svibnja Čuvanje Do 5 dana u hladnjaku, u plastičnoj vrećici. Korist Među povrćem se ističe po uvjerljivo najvećem antioksidacijskom kapacitetu.

Rajčice Birajte one koje imaju "težinu" i lijepu boju, a nemaju nabore i ostala oštećenja na koži. Najbolje su od lipnja do rujna Čuvanje Nikad u hladnjaku! Hladnoća im uništava okus i teksturu. Držite ih na sobnoj temperaturi, ali izbjegavajte izravno sunce. Mogu stajati do tjedan dana. Korist Likopen koji sadrže važan je za zdravu prostatu.

Grožđe Čvrste bobe, bez nabora, koje se čvrsto drže peteljki – koje također moraju djelovati "živahno", a ne sasušeno. Ako je na njima "maglica", trajat će dulje. Bijelo grožđe koje vuče na žuto je najslađe. Najbolje je od svibnja do listopad Čuvanje U hladnjaku će, neoprano i u plitkoj zdjeli, biti dobro tjedan dana. Korist Sadrži resveratrol koji može spriječiti kardiovaskularne bolesti.

Salata Hrskavi listovi bez smeđih rubova i tragova "hrđe" upućuju na dobar izbor. Najbolja je cijele godine Čuvanje U plastičnoj vrećici u hladnjaku se može čuvati 5 do 7 dana. Korist Vitamin K – važan je za zgrušavanje krvi i zdrave kosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Breskve Dobre breskve lijepo mirišu, a boja "pozadine" je žuta ili krem, bez zelenila. Taman je za jelo kad se da "elastično" stisnuti po "šavovima". Najbolje su od lipnja do listopada Čuvanje Nezrele ostavite na sobnoj temperaturi. Izbjegavajte ih držati u hladnjaku; ondje stavite samo one jako zrele, ali ih što prije pojedite. Korist Lista je duga: beta-karoten, vitamin C, vlakna, kalij.

Ananas Tražite na pritisak lagano meke plodove svježe zelenih listova i slatkasta mirisa blizu peteljke. Izbjegavajte premekane i plodove na kojima ima plijesni. Najbolji je od ožujka do srpnja Čuvanje Ako nije sasvim zreo, držite ga na sobnoj temperaturi 3-4 dana, dok ne počne karakteristično slatkasto mirisati. U hladnjaku ga čuvajte do 5 dana. Korist Niacin za kožu, a mangan za kosti, uz puno enzima koji tope salo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jagode Jarka crvena boja sve do peteljke, plodovi bez oštećenja i specifičan miris odlike su najboljih jagoda. Najbolje su od svibnja do rujna Čuvanje Raspoređene u jedan sloj na papirnatom ubrusu, držite ih u dobro zatvorenoj posudi i pojedite što prije. Perite ih netom prije jela. Korist Imaju više vitamina C od većine bobica.

Lubenica Površina ploda mora biti ravnomjerna, bez udubljenja i oštećenja. Kad kuckate ili lupkate po njemu, zvuk mora biti šupalj. Najbolja je od lipnja do kolovoza Čuvanje Cijelu čuvajte u hladnjaku do tjedan dana kako se ne bi sasušila i postala vlaknasta. Korist Citrulin, aminokiselina iz lubenica, može poboljšati krvotok.

Maline Čvrste i suhe su najbolje. Moraju imati lijep oblik i ujednačenu intenzivnu boju. Najbolje su od svibnja do rujna Čuvanje Neoprane ih poslažite u jednom redu na papirnati ubrus pa pokrijte drugim, lagano navlaženim. Držite ih 2-3 dana. Korist Sadrže više vlakana – 8 g po zdjelici – od većine ostalih bobica.

Mahune Trebaju djelovati elastično i imati baršunastu, no glatku površinu. Kad ih se lagano savije, moraju puknuti. Najbolje su od lipnja do listopada Čuvanje Stavite ih u vrećicu, no nemojte je zatvoriti, pa u hladnjak. Mogu stajati tjedan dana. Korist Vlakna (gotovo 4 g po zdjelici), povezana s brojnim zdravstvenim blagodatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avokado Birajte čvrste plodove bez udubina i mekih dijelova. Bolje je da je površina voskasta nego sjajna. Protresite ih – ako zveckaju, koštica se odvojila, što nije dobro. Najbolji je cijele godine Čuvanje Ako nije zreo, stavite ga u papirnatu vrećicu i ostavite na sobnoj temperaturi 2 do 4 dana. Želite li ubrzati sazrijevanje, ubacite i jabuku. Zreli avokado možete do 7 dana držati u hladnjaku. Korist Sadrži jednostruko nezasićene masne kiseline koje snižavaju razinu kolesterola u krvi.

sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo