LONDON - Molekula u sastojku popularnog začina curryja može ubijati stanice raka jednjaka u laboratoriju, objavili su znanstvenici u srijedu i predložili da se to otkriće iskoristi u istraživanju liječenja raka.
U Centru za istraživanje raka u Corku (Irska) znanstvenici su tretirali stanice raka tvari zvanom curcumin, koja se nalazi u popularnome indijskom začinu i zaslužna je za njegovu posebnu žutu boju. Ustanovili su da je u roku od 24 sata curcumin usmrtio stanice raka.
Stanice su također počele same sebe probavljati, navodi se u studiji objavljenoj u British Jounral of Cancer.
Prethodna istraživanja ukazivala su da curcumin može smanjiti tumore i da ljudi koji jedu dosta curryja mogu biti manje izloženi toj bolesti, iako curcumin brzo gubi svoja antikancerogena svojstva kada se probavi.
Sharon McKenna, koja je vodila studiju u Irskoj drži da su došli do otkrića o potencijalu koji bi znanstvenici trebali znati iskoristiti.
Rak jednjaka ubija svake godine u svijetu više od 500.000 ljudi. Tumori su posebno smrtonosni, a stopa preživljavanja u pet godina iznosi samo od 12 do 31 posto.
Američki znanstvenici ustanovili su 2007. da curcumin može stimulirati stanice imunološkog sustava kod Alzheimerove bolesti. Također su ispitivali svojstva curcumina i ocijenili da bi on mogao pridonijeti smanjivanju opasnosti nastajanja raka debelog crijeva.