berba života /

'O ovome nismo mogli ni sanjati! O prodaji ne moramo ni razmišljati'

80 posto tamošnjih vinara članovi su vrbničke poljoprivredne zadruge

10.9.2018.
8:00
VOYO logo

U vinogradima diljem Hrvatske počela je berba grožđa - najteži, ali i najljepši dio posla u proizvodnji vina. Bere se i u Vrbniku na otoku Krku gdje tamošnji vinari slave nezapamćeno dobru berbu.

Da stvar bude bolja, baš nitko nema brige oko otkupa vina, jer su svi članovi zadruge koja o tome brine.

Prošlo je podne, sunce peče, ali stajanja nema. Žlahtina se trga bez prestanka jer treba ubrati tisuće kilograma zlatnih bobica.

"Godina je vrhunska i nismo se nadali, ljudi govore da se ne pamti, a da vjerojatno više ovakve godine neće biti, što se tiče kvalitete i kvantitete", istaknuo je Ivan Mihovilić, vlasnik vinograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 20 posto nadmašit će i briljantnu 2016. godinu što nitko nije mogao ni sanjati.

Image
Foto: pixabay.com

Ovogodišnja berba u vrbničkim vinogradima bit će rekordna. U prilog tome ide i činjenica će trajati gotovo dva tjedna, što je dvostruko dulje no lani, a rezultirat će s više od 800 tisuća litara zlatnih kapi vrbničke žlahtine. Tome treba dodati i ostale vrste vina, pjenušac i prošek.  

Od rana jutra u akciji je 20 berača, a najviše uživaju sedmogodišnji blizanci. U berbi uživa i vlasnica vinograda. S razlogom! Berba života je posebno slatka jer ne mora brinuti kamo s tolikim urodom. Naime, kao i 80 posto tamošnjih vinara, članica je vrbničke poljoprivredne zadruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omogućava nam to da ne moramo misliti o prodaji svog proizvoda koji je plasiran na tržište, redovito plaćen", pojasnila je Marija Mihovilić, vlasnica vinograda.

Grožđe svi na preradu voze u zadrugu. Važe se, kilogram je 10 kuna, zatim ide u tankove na obradu. Enolog pazi kako bi žlahtina bila na visokom nivou.              ¸

"Jedna svježina, jedna voćnost, jedna mineralnost, nekakve citrusne note i niska količina alkohola, to je negdje između 10 i 11", rekao je Dominik Gršković, enolog zadruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

124 vrbnička zadrugara nabrat će milijun i dvjesto tisuća kilograma ili 125 vagona grožđa što je najveća proizvodnja u povijesti Vrbnika.

"Stvarno ljudi imaju jedan poseban osjećaj prema zadruzi, to je baš ono što se kaže pravo istinsko zadrugarstvo, svi su tu, svi grožđe donose ovdje u našu zadrugu i zarada se dijeli prema onome tko je koliko ubrao grožđa", kaže Marinko Vladić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Vrbnik.

Lanjskoga vina bit će još mjesec i pol. Taman, jer će se prve kapi ovogodišnje zlatne žlahtine piti već početkom studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
LOV NA NAPASTI /

Eto neobične ponude za zaradu sa strane: Ubiješ pet komaraca, uzmeš dva centa