NOVA ISTRAŽIVANJA /

Volite hamburgere i janjetinu? Riskirate preranu smrt, ali postoji rješenje

Image
Foto: Pixabay

Ne trebate se odreći svih tih slastica u potpunosti, no potrebno je pripaziti

18.6.2019.
8:49
Pixabay
VOYO logo

Niz studija pokazalo je povezanost raznih bolesti s jedenjem prekomjernih količina crvenog mesa, što jasno sugerira da za kvalitetniji način života treba pripaziti na način prehrane. Ipak, upozorenja očito nikad dosta jer ljudi i dalje pretjeruju s crvenim mesom, što znači da su istraživanja kao ono posljednje od strane medicinskog dnevnika BMJ itekako potrebna.

A u njemu se jasno navodi da za duži i kvalitetniji život treba jesti manje crvenog mesa. I više povrća, voća, više vježbati... Poznato je i da crveno meso sadrži željezo, element koji prevenira anemiju i snažan je oksidans koji izaziva oštećenja tkiva koja su uvod u pojavu raka.

Sve to su poznati navodi i smjernice o kojima se sluša desetljećima, ali ljudi i dalje jedu ono što im je najfinije. U pravilu, sadrži crveno meso jer fastfood je odavno postao način života i najjeftiniji je izbor.

Ipak, možda upozorenja koja odzvanjanju riječima "smrt" i "prerana smrt" pomognu ljudima da se na vrijeme okrenu sebi samima te postanu odgovorniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamjenom crvenog mesa s drugim izvorima proteina kao što su perad, riba, orašasti plodovi, cjelovite žitarice, povrće... smanjuje se rizik prerane smrti", kazao je dr. Frank Hu, inače i profesor na Harvardu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje na koje se osvrnuo provedeno je od 1986. do 2010. godine, a pratilo je prehrambene navike 53,553 žena i 27,916 muškaraca u Sjedinjenim Američkim Državama, koji u vrijeme početka istraživanja nisu imali kardiovaskularnebolesti ili rak. Potom se svih ovih godina pomno analiziralo.

Ukratko, ono pokazuje i da u samo osam godina svakodnevnojedenje barem pola porcije crvenog mesa povećava rizik od prerane smrti za 13 posto kod žena i devet posto kod muškaraca.

Naravno, proizvođači crvenog mesa ne slažu se s navodima i sugeriraju da je istraživanje staro te da se kvaliteta proizvodnje poboljšala kroz godine, što Hu također dovodi u pitanje s obzirom da američko crveno meso sadrži više hormona i antibiotika no meso u Europi ili Japanu.

Stoga, zaključak stručnjaka ostaje identičan, više hamburgera, ćevapa, janjetine, kobasica, hot dogova, slanine ili salama znači i kraći život. Ali, ne znači to da se treba odreći tih slastica u potpunosti, dapače. Samo je potrebno smanjiti njihov unos na tri do četiri dana tjedno, dok preostale dane crveno meso treba zamijeniti zdravijim prehrambenim izborom.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
direkt
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike
Još iz rubrike