ČEKA SE DOZVOLA /

Uskoro ćemo poput Bavaraca jesti dabrove?! Sjajni su u gulašu, mirisni na roštilju, a ima ih u izobilju

Image
Foto: Shutterstock

Dabar se može pripremati kao gulaš, odličan je na roštilju, ispod peke, ali i izvrstan na kotlovini

31.7.2024.
13:55
Shutterstock
VOYO logo

Brojna lovačka društva u kontinentalnom dijelu Hrvatske žale se na prekomjernu prisutnost dabrova, koje se ne smije loviti, dok se istovremeno njihovo meso u Bavarskoj poslužuje kao specijalitet.

Njemačka pokrajina Bavarska, kao i Hrvatska, dabrove smatra zaštićenom vrstom, ali za razliku od naše zemlje tamo je dozvoljen kontrolirani izlov. Ono što se odstreli, završava na tanjuru i tretira se kao vrhunski gurmanski specijalitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru s hrvatskim iseljenikom, koji je nekoliko puta kušao meso spomenutog glodavca, doznaje se da je njegov okus poseban. Jedni će ga usporediti s govedinom, drugi s piletinom, ali slažu se da je okus dabrovine neusporediv s bilo kojim mesom iz domaćeg uzgoja.

Image
KOMPLETAN VODIČ /

Kako očistiti dagnje, koliko ih dugo kuhati i kako provjeriti jesu li sigurne za jelo?

Image
KOMPLETAN VODIČ /

Kako očistiti dagnje, koliko ih dugo kuhati i kako provjeriti jesu li sigurne za jelo?

Može ga se pripremati kao gulaš, odličan je na roštilju, ispod peke, izvrstan na kotlovini, a specijalitet je juha od dabrova repa. Dabrov rep pun je masti i pravi znalac spravit će juhu čiji okus nije ni približan bilo kojoj od životinja na koje smo navikli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče mesa, prošarano je na poseban način s mašću, slično kao slanina, ali po okusu joj nije slično.

S obzirom na to da se dabar ubrzano širi Hrvatskom, rečeno je iz stručnih krugova, pitanje je vremena kad će lovačkim društvima biti dozvoljen njihov odstrel. Tim više što je riječ o životinji koja čini nemale štete na poljima kukuruza i u šumskim predjelima.

Stoga bi trebalo razmisliti da se kod nas njegovo meso nakon odstrjela prestane bacati, nego da ga se iskoristi kao deliciju za osobe visoke platežne moći.

Eksploatacija dabra u prehrambene svrhe treba biti strogo kontrolirana, kao i u Njemačkoj, gdje nije dozvoljeno trgovanje njegovim mesom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, postavlja se pitanje tko će imati želuca za pojesti životinju čija je inteligencija kao i kod naših kućnih ljubimaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo