POVRĆE U NEBODERU /

Urbano vrtlarstvo postaje hit i u Hrvatskoj: jedimo zdravo i ukusno!

Malim zelenim oazama na balkonu, prozoru, ili krovu zgrade, bavi se sve više građana. Što radi želje da znaju što jedu, a što zbog recesije, sve više građana bavi se urbanim vrtlarstvom. Neki su pak taj hobi pretvorili i u posao

9.5.2016.
22:25
VOYO logo

Visoko usred betonske džungle smjestila se urbana farma. Pšenica, brokula, rotkvica - samo su dio kultura koje na 17. katu u centru Zagreba uzgaja obitelj Butković.

Stan od 65 kvadrata u jednom od četiri poznata nebodera na zagrebačkim Srednjacima tako je dom 10-ak vrsta mikropovrća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Željeli smo se malo zdravije hraniti. Počeli smo uzgajati klice za sebe, to su vidjeli  naši prijatelji, pa smo onda počeli uzgajati malo za njih i tako se krug ljudi počeo širiti", pojašnjava Marijan Butković.

Hobi je polako prerastao u unosan posao jer mikrozelenje koje raste na 60 metara visine završava na tanjurima nekih od najboljih restorana u Hrvatskoj. Razlog - zdravo je i ukusno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo su to biljke koje tek počinju rasti. Imaju jako puno vitamina, minerala i sve ono što je nužno da bi se biljka mogla dalje razvijati ono u pravi plod, a mi to prije iskoristimo", istaknula je Andrea Butković.

No, stan Butković nije jedini stan u jednoj od najviših zgrada u Hrvatskoj u kojem raste bilje. U uzgoj su krenuli i njihovi susjedi sa 17. kata.

"Začinsko bilje, bosiljak, lavanda i to imaju, mislim da su nešto možda malo pokupili od nas jer su vidjeli da to uspijeva, isto imaju lijepe terase, balkone i može se i to", dodaje Andrea.

Urbano vrtlarstvo - briga o svojoj maloj gredici povrća, koje je u svijetu odavno hit, i u Hrvatskoj je očito uhvatilo korijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne samo u Zagrebu nego i u brojnim hrvatskim gradovima gdje lokalne zajednice pokreću svoje gradske vrtove", kazala je članica udruge Parkticipacija Sandra Dobrić.

Da bi pokazali kako je u gradu jednostavno, ali i bitno imati svoj vrt, uruga Parkticipacija je na betonskom platou čuvene Mamutice postavila simboličnu gredicu. U mjesec dana nitko ju od 5.000 stanara nije ni taknuo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako uzgajamo vlastitu hranu u gradovima možemo čak reći da jedemo zdravije nego ako kupujemo konvencionalno uzgojenu hranu koja je vrlo često onečišćena pesticidima i koja se vrlo često proizvodi na način koji je štetan za okoliš", naglašava Dobrić.

Ako može u Mamutici i u neboderima braće Domany - vrt stvarno može biti bilo gdje.

"On može biti u zemlji u nekoj slobodnoj površini u kvartu, ili može biti u različitim oblicima spremnika", dodaje Dobrić. 

Stoga imate li mjesta u stanu, na terasi, ili krovu zgrade, ali i volje, probajte napraviti svoj urbani vrt. U svakom slučaju barem ćete znati  - što jedete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike