Turska ili espresso, s milijekom ili bez... Prvu jutarnju obično kuhamo sami, a ne znamo što pritom pogrešno radimo.
"Kava voli svježe mlijeko, jer trajno mlijeko kvari okus kave", kaže barist Nik Orosi.
Greška broj dva je - šećer.
Šećer u kavi je najveće zlo! Stavljate li mineralnu u šampanjac?
Kuhate li takozvanu tursku kavu, bolje je to raditi ovako.
"Kavu i vodu zajedno kuhati i kad vidite prvi mjehurić da vrije, maknete je s vatre", savjetuje barist Orosi.
Ispijanje kave je ritual, važno je s kim je pijemo i gdje, ali i zašto nam prija.
"Volim je zbog okusa. Mnogi kažu 'pijem je jer me drži budnim', no kod mene nema razlike, mogu je piti i otići na spavanje ili ostati budna pola noći", kaže Julija iz Ukrajine.
A istina je i da kava stvara ovisnost.
"Kofein djeluje na centralni živčani sustav tako da ga podražuje, razbuđuje ga, diže ga, kako bi rekli oni ovisnici o sredstvima ovisnosti. Čovjek postaje budniji, spremnniji za nekakvu akciju, bolja je koncentracija", kaže psihijatar Vlado Jukić.
Ipak, u 35 godina karijere, kaže doktor Jukić, nikada nikoga nije liječio od ovisnosti o kavi.
Kofein, najvažniji sastojak, istodobno je i dobar i loš.
"Dobre strane kave su andioksidativno djelovanje polifenolnih komponenti. Također, stimulativni učinak kofeina, protuupalno djelovanje i regulacija metabolizma. S druge strane, negativni učinci su povišenje krvnog tlaka, preosjetljivost na želučani sustav", kaže nutricionistkinja Karmern Matković Melki.
Zato, ne treba pretjerivati. Tri kave na dan nutricionisti još toleriraju. A pijete li je u dobrom društvu, lakše će pasti na želudac i četvrta.