Mit je pao u vodu! Zaleđeno voće i povrće zapravo ima još više vitamina nego ono na policama. Smrzavanje se radi da bi se spriječio proces kvarenja i da bi se očuvale nutritivne vrijednosti hrane.
"Od same berbe do procesa zamrzavanja prođu samo 2 sata. Berba se
radi kad je proizvod u najvećem stadiju zrelosti i ima najveći
stupanj svojih nutritivnih vrijednosti", objašnjava Tanja Dinić,
direktorica upravljanja kvalitete i zaštite okoliša.
On se takav, spreman za upotrebu odmah blanšira i konzervira u
niskoj temperaturi.
To je "takozvano šokiranje proizvoda na temperaturama do minus
četrdeset stupnjeva kroz kratki period", kazala je Dinić
Mali kristalići leda nastali takvim smrzavanjem ne utječu na
strukturu, izgled, opnu, okus proizvoda...
Međutim, sve te vrijednosti zamrzavanja mogu pasti u vodu kad
krenemo sami zamrzavati hranu. Pa smo provjerili što se smije a
što ne smije na mome zamrzivaču s nutricionisticom Dianom
Gluhak.
Umake, majoneze i slične stvari ne preporučava se zamrzavati jer
dolazi do odvajanja.
"Ribu zamrznutu da definitivno, ali jednom kad je odmrznemo treba ići u obradu odmah. Riba se uglavnom zaleđuje još na kočama, i takva dostavlja. Međutim, dobar je savjet kupiti je s glavom", rekla nam je Diana Gluhak.
Ovo radimo često - kupimo na akciji meso pred istek trajanja i
odmah ga zamrznemo..
No koliko dugo ga možemo držati zamrznuto?
"Ako je meso pri kraju roka trajanja ja se više nego par tjedana
ne bi s tim zezala", upozorila nas je Diana. Naime, greška je
misliti da kad stvari zaledimo na njima nema nikakvih procesa
truljenja. Ima, samo su usporeni.
Tata radi kobase, koliko one mogu biti u frizeru? "Vidim one su
polutrajne pa se moraju termički obraditi, onda mogu u grah ili
tako nešto...pa isto 3 mjeseca", objasnila je Diana.
Još jedna važna stvar vezana uz rok trajanja - jednom otvoreno,
pa makar dubinski zamrznuto - više nema onaj rok koji piše na
ambalaži.
Ja ću ipak pojesti svoju tortu iz zamrzivaća, ali vi to ne
pokušavajte kod kuće.