Smanjite unos mesa /

Planirate roštiljati? Stručnjaci upozorili: 'Ako želite zaštititi planet, ponovno razmislite!'

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Očekuje se da će na globalnoj razini potreba za hranom do 2050. porasti za više od 50 posto zbog porasta populacije

17.7.2019.
14:10
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Meso koje "cvrči" na roštilju možda jest sinonim za ljeto, no konzumenti bi trebali ponovno razmisliti o svojem jelovniku ako misle zaštititi planet na kojem žive, smatra američka neprofitna organizacija World Resources Institute. 

Kada bi najveći konzumenti govedine i janjetine do 2050. smanjili tjedni unos te vrste mesa na samo jedan i pol hamburger, emisija stakleničkih plinova uspjela bi se smanjiti te bi se šume poštedjele krčenja i pretvaranja u poljoprivredna zemljišta, kažu stručnjaci WRI-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno, Amerikanci i Europljani jedu dvostruko veću količinu mesa od spomenute, a Brazilci čak triput višu, kaže Timothy Searchinger, glavni autor izvješća i znanstvenik sa Sveučilišta Princeton.

"Ovakvo rješenje obećava i čini se najrealnijim", rekao je, dodavši da će biti puno teže smanjiti ukupnu potrošnju mesa na globalnoj razini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima iz 2010., potrošači u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Europi, Latinskoj Americi te državama bivšega Sovjetskog Saveza čine četvrtinu svjetske populacije no konzumirali su više od polovine globalne količine govedine, janjetine i kozletine, mesa preživača.

Po podacima UN-a, poljoprivreda u globalnom zagrijavanju sudjeluje s 11 posto, a najviše stakleničkih plinova stvaraju gnojivo i probavni sustav preživača. 

Na poljoprivrednim zemljištima dolazi do emisije stakleničkih plinova zbog isušivanja tresetišta, pri čemu se u zrak ispušta jedan od glavnih stakleničkih plinova, ugljični dioksid.

Očekuje se da će na globalnoj razini potreba za hranom do 2050. porasti za više od 50 posto zbog porasta populacije. Približavanje toj brojci moglo bi imati zastrašujuće posljedice kada je posrijedi život na našem planetu, kažu iz WRI-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će vjerojatno zahtijevati krčenje preostalih šuma pri čemu će nestati tisuće raznih životinjskih i biljnih vrsta", stoji u izvješću. 

Pri proizvodnji tone mesa od preživača emitira se četiri puta više stakleničkih plinova nego pri proizvodnji svinjetine te osam puta više nego pri proizvodnji peradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno je u slučaju preživača potrebno puno više zemlje za njihovu ispašu i za uzgoj, ističu autori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo