Znanstvenici su otkrili gen koji moguće utječe na to koliko kave dnevno ljudi popiju, piše Guardian.
Znanstvenici sa sveučilišta u Edinburghu otkrili su da ljudi s DNK varijacijom na genu nazvanom PDSS2 piju manje kave od onih bez te varijecije.
PDSS2 usporava procesuiranje kave u organizmu, što znači da one s tom genetskom varijantom svaka šalica kave dulje "drži".
"Hipoteza je da se ljudima s većom razinom te genetske varijacije kofein dulje zadržava u organizmu pa ga zato i manje uzimaju", rekla je genetičarka Nicola Pirastu.
Znanstvenici su ispitali genetski sastav 370 ljudi iz seoceta na jugu Italije i usporedili ga s DNK-om 843 ljudi sa sjevera zemlja. Uz to što im je određen genotip, sudionici su morali odgovoriti na pitanja o tome koliko kave dnevno piju.
Ustanovljeno je da su oni s varijacijom PDSS2 u prosjeku pili šalicu kave manje.
"Mislim da ova studija učvršćuje ideju da genetika ima vrlo važnu ulogu našim navikama i životnom stilu i pomaže nam da shvatimo ne samo kako se ljudi ponašaju nego i zašto", rekla je Pirastu.