Siroljupci, pozor! /

Ne morate se više suzdržavati: Istraživanja pokazuju da sir uopće nije nezdrav, a moguće je i da nas štiti od nekih bolesti

Image
Foto: Shutterstock

Odzvonilo je negativnoj percepciji jedne od omiljenih namirnica

7.3.2021.
17:00
Shutterstock
VOYO logo

Sir je jedna od ultimativnih namirnica za koje se smatra da i nije pretjerano zdrava, ali joj rijetko tko može odoljeti. Ipak, kako piše Wired, sir možda i nije tako loš za naš organizam kao što se to na prvu čini. 

U najgorem slučaju neutralan

Brojna istraživanja sugeriraju da reputacija sira kao hrane koja deblja i loše utječe na rad srca nije opravdana. 

Kad je riječ o kilogramima i drugim ključnim zdravstvenim parametrima, uz izuzetrak intolerancije na laktozu, sir je u najgorem slučaju neutralan, a postoji mogućnost da je čak i dobar za naš organizam. 

Najjači dokaz da sir zapravo nema loš utjecaj potječe iz dugoročnih kohortnih studija koja su pratila zdravstvene i prehrambene navike desetaka ili stotina tisuća ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članak iz 2011. godine objavljen u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine analizirao je tri kohortne grupe koje su zajedno obuhvaćale 120.877 odraslih osoba u SAD-u tijekom nekoliko desetljeća. 

Image
Ne treba se šaliti /

Upozorenje liječnika: Ove napitke nikako ne treba uzimati s antibioticima!

Image
Ne treba se šaliti /

Upozorenje liječnika: Ove napitke nikako ne treba uzimati s antibioticima!

Autori su došli do zaključka da su namirnice poput krumpira, prerađenog mesa i rafiniranih žitarica povezani s debljanjem tijekom vremena, dok su jogurt, voće i orašasti plodovi povezani s gubitkom kilograma. Sir je bio točno u sredini: u prosjeku, jesti ga više ili manje u osnovi nije imalo utjecaja na tjelesnu masu. 

Nije sve u kalorijama

Novija istraživanja pokazuju slične rezultate. Analiza studije iz 2018. godine koja se provodila na 2512 ispitanika u Walesu pokazala je blagu obrnutu korelaciju između konzumacije sira i tjelesne mase nakon pet godina, što znači da je konzumacija sira bila povezana s gubitkom kilograma, iako je taj učinak nestao na desetoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Metaanalizom 37 nasumičnih kliničkih ispitivanja pokazala je da je povećana konzumacija mliječnih proizvoda dovela do povećanja mišićne mase i smanjenja udjela masnog tkiva. 

"Nema dokaza da sir deblja i da je povezan s kardiovaskularnim bolestima, a u nekim je studijama čak povezan sa smanjenim rizikom od razvijanja tih istih bolesti. Kada je riječ o dijabetesu, učinak sira je u najgorem slučaju neutralan, a potencijalno ima i zaštitnu ulogu", pojasnio je Dariush Mozaffarian, vodeći autor znanstvenog članka iz 2011. i dekan američke Škole za prehrambenu znanost i strategiju Tufts Friedman.

Ako je zaista istina da sir ne deblja, postavlja se pitanje zašto ta činjenica nije proširena po svijetu. Velik broj nutricionista i dalje se drže teorije da mršavljenje isključivo ovisi o unosu kalorija, bez obzira na to iz kojeg izvora, odnosno, od koje namirnice one potiču. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i ako se gledaju samo kalorije, ne postoji u opravdan razlog zašto bi se sir percipirao kao namirnica koja deblja, jer samo po sebi i nije toliko kaloričan. 

Uživajte u siru bez straha

Kada se u obzir uzme kompletan sastav sira, ispadne da je on manje kaloričan od dobrog dijela namirnica baziranih na ugljikohidratima, a koje svakodnevno konzumiramo. 

Postoji nekoliko možebitnih razloga zašto sir ne utječe na debljanje, iako je potrebno još istraživanja u tom području. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalog, sir je fermentirana namirnica, što znači da sadrži žive bakterijske kulture. To bi moglo imati pozitivan učinak na crijevnu mikrofloru koji potencijalno igra ulogu u regulaciji težine. Procesom fermentacije također se stvara vitamin K2 koji su eksperimentalne studije povezale s poboljšanom funkcijom inzulina. Inzulin regulira razinu šećera u krvi, glad, potrošnju kalorija i skladištenje masti. 

Problem u negativnoj percepciji sira kao namirnice koja je bogata masnoćama jest u tome da dobar dio njih spada pod zasićene masnoće, glavni prehrambeni sastojak povezan s višim kolesterolom u krvi i stopama kardiovaskularnih bolesti. Ipak, unatoč visokom udjelu zasićenih masnoća u siru, Mozaffarianovo istraživanje opovrgnulo je korelaciju s razvojem kardiovaskularnih bolesti. Štoviše, konzumacija sira mogla bi biti povezana i sa smanjenim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, a neke studije spominju i smanjeni rizik od razvoja dijabetesa. 

Iako je potrebno još istraživanja koja bi potvrdila da sir i nije tako štetan kao što se do sada mislilo i da čak može pomoći u prevenciji nekih bolesti, znanstvenici se slažu da konzumacija sira u normalnim količinama u prosjeku ne podiže rizik od razvoja pojedinih bolesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike