13. međunarodni sajam pršuta /

Male tajne velikih majstora: Da bi pršut bio što bolji, treba ga što više sušiti na buri

Španjolski pršutar kaže da je razlika između istarskog i španjolskog pršuta - ogromna

18.10.2019.
22:08
VOYO logo

Tinjan je ovih dana raj za gurmane. Istarska općina pršuta okupila je najbolje hrvatske i europske pršutare na jednom mjestu - na 13. međunarodnom sajmu pršuta

"Manje je suh, nije toliko mastan, ima vrlo specifičan okus. Zasluženo? 
Svakako", rekao je Matjaž iz Slovenije.

Za pod nož spreman suhomesnati šampion stiže iz sela Mekiši kraj Vižinade. Ovo je tajna njegova uspjeha.  

"Mi to sušimo koliko više možemo prirodno, na buri. Temperature nisu dobre zimi, nedostaje nam zime", rekao je vlasnik OPG-a Moreno Mekiš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sajmu je svoje pršute izlagalo 50-ak proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske i Španjolske. Svatko ima svoju tehniku. Španjolski pršutar kaže da je razlika između istarskog i španjolskog pršuta - jako velika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno ovisi o vrsti svinje, na koji način se uzgaja sama životinja, kao i o klimi i travi", rekao je španjolski pršutar Manuel Sanchez Escudero.

Skrivena korist naizgled nezdrave hrane: Stručnjak uvjerava da su vino, sir i pivo dobri za nas

13. međunarodni sajam pršuta u Tinjanu jedna je od manifestacija ključna za Istru koja bilježi porast broja noćenja od 10% u posezoni. A turizma u Istri nema bez gastronomije ni gastronomije bez pršuta, smatra resorni ministar. 

"Ovakve manifestacije upravo u ovo doba daju rezultate. Istra je ugostila 4,5 milijuna turista. Ovo je dobro jer je pršut, kao što znamo, jedan od zaštićenih proizvoda RH i jedan od 23 koje imamo",  kazao je ministar turizma Gari Capelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
direkt
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike
Još iz rubrike
Image
NEOBIČNO PUTOVANJE /

Ovako bi izgledala Hrvatska da se sutra probudimo u paralelnom svemiru, u vrijeme renesanse