nova studija /

Ljudi koji jedu puno voća i povrća imaju do 40 posto manje šanse da će teško oboljeti od covida

Image
Foto: Pexels

Znanstvenici su u skupinu najzdravijih pojedinaca svrstali ljude koji jedu dva komada voća dnevno i tri različita povrća

18.7.2021.
8:00
Pexels
VOYO logo

Ljudi koji jedu puno voća i povrća te manje prerađene hrane imaju i do 40 posto manje šanse da će teško oboljeti od korona virusa, potvrdili su znanstvenici.

Stručnjaci s King's Collegea u Londona tražili su od 600.000 ljudi da prijave što svakodnevno jedu prije početka pandemije. Volonteri su bili podijeljeni u pet skupina na temelju toga koliko je njihova prehrana bila zdrava. Pratili su ih devet mjeseci i tražili da znanstvenicima prijavljuju kada su se razboljeli te koliko jake simptome su imali.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
loše stanje /

Poražavajući podaci: Muškarci u Hrvatskoj su najdeblji u Europi, u kolačima djeca uživaju svaki drugi dan

Image
loše stanje /

Poražavajući podaci: Muškarci u Hrvatskoj su najdeblji u Europi, u kolačima djeca uživaju svaki drugi dan

Zdravija prehrana može smanjiti šanse za razvoj covida

Rezultati su pokazali da oni koji jedu najviše zelenila imaju 40 posto manje šanse da će biti hospitalizirani i razviti jače simptome ako se zaraze te su imali 10 posto manje šanse da će zaraziti virus, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici su u skupinu najzdravijih pojedinaca svrstali ljude jedu dva komada voća dnevno i tri različita povrća. Također su jeli i 200 g masne ribe poput lososa i sardina svaki tjedan, a masnu i slatku prerađenu hranu sveli su na minimum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, najnezdraviji su jeli manje od dva komada voća tjedno, a nekoliko dana nisu uopće jeli povrće. Također nisu jeli masnu ribu i konzumirali su više prerađene hrane nego što je preporučeno.

Profesor Tim Spector, jedan od znanstvenika, rekao je da "nema potrebe za veganstvom" kako bi se ubrali svi blagodati zdrave prehrane. No, rekao je da bi prehrana bogatija biljkama mogla "poboljšati vaš imunološki sustav" i "potencijalno smanjiti rizik od covida".

Profesor Spector rekao je: "Ljudi koji imaju kvalitetniju prehranu (s niskom razinom ultra prerađene hrane) imaju zdraviju kolekciju mikroba u crijevima, što je povezano s boljim zdravljem".

Koautorica studije dr. Sarah Berry je kazala: "Prvi puta smo uspjeli pokazati da zdravija prehrana može smanjiti šanse za razvoj covida".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija je provedena putem aplikacije Covid Symptom Study zdravstvene tvrtke ZOE koja je preuzeta više od milijun puta.

Sudionici su objasnili svoju prehranu u veljači prošle godine, prije nego što je virus postao široko rasprostranjen. Pratili su ih do početka prosinca 2020. godine, kroz prvi val i početak drugog vala, i tražili da prijave imaju li virus te jesu li bili hospitalizirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci su pokazali da je bilo 72,2 slučaja covida na svakih 10.000 osoba među sudionicima s najzdravijom prehranom. No, za dobrovoljce s drugog kraja dijetalnog spektra stopa je iznosila oko 95,4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo