Jedete li sve dijelove životinja uzgojenih za prehranu, možete uvelike smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova, tvrde stručnaci. Apeliraju na ljubitelje mesa da pomognu u borbi protiv globalnog zatopljenja.
Uzgoj životinja jedan je od pojedinačno najvećih uzročnika tih štetnih plinova, a u međunarodnoj studiji koju je provelo Američko društvo kemičara analizirane su strategije o tome kako smaniti negativne učinke proizvodnje mesa.
Od njuške do repa
Ustanovili su da bolje iskorištavanje životinja, odnosno konzumacija svega "od njuške do repa", može imati bitnu ulogu.
Emisije stakleničkih plinova mogle bi se dodatno smanjiti kada se meso ne bi bacalo u supermarketima, domovima i restoranima, ali i kada bi se bolje iskorištavalo za određene nusproizvode.
Znatno smanjenje stakleničkih plinova
Stručnjaci procjenjuju da bi kombinacija tih strategija smanjila ispuštanje stakleničkih plinova u procesu proizvodnje mesa za 43 posto u odnosu na 2016. godinu.
Proizvodnja mesa u EU-u porasla je 16 posto od 1990. do 2016., dok je konzumacija mesa skočila za 13 posto, pokazuju podaci OECD-a i UU-ove agencije FAO.
To je uvelike pridonijelo dodatnom ispuštanju stakleničkih plinova jer uzgoj životinja za prehranu zahtijeva više obradive zemlje, više vode i energije nego proizvodnja biljne hrane, tvrde znanstvenici.