Tijekom kuhanja dodavanje savršene količine mrvica soli instantno poboljšava okus gotovo svakog slanog jela, ali ovaj jeftini i obilni začin ima veliku manu.
Jednostavno rečeno, previše soli je loše za zdravlje. Točnije, prevelike količine natrija nisu dobre za ljudsko zdravlje, a natrij je jedan od dva primarna elementa koji čine sol (odnosno kemijski spoj natrijev klorid).
Mnoga prethodna istraživanja otkrila su vezu između viška razine natrija u prehrani i zdravstvenih problema, poput povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Istodobno, druge studije potvrdile su zdravstvene učinke nedostatka kalija u prehrani, što također ima negativan učinak na krvni tlak.
'Gotovo svi na svijetu jedu više soli nego što bi trebali'
No, jedan proizvod može istodobno ublažiti oba problema: nadomjesci soli koji su dizajnirani da imaju okus poput soli, ali sadrže smanjenu razinu natrija i dodatne količine kalija, piše Science Alert.
Međutim, nedostajalo je velikih kliničkih ispitivanja nadomjestaka soli s kojima bi se izmjerio njihov utjecaj na učestalost pojave moždanih udara, bolesti srca i smrt, pa ostaju pitanja koliko su učinkoviti.
"Gotovo svi na svijetu jedu više soli nego što bi trebali", kaže Bruce Neal s George Instituta za globalno zdravlje u Australiji. "Kad bi se sol zamijenila nadomjestkom za sol diljem svijeta, svake bi se godine spriječilo nekoliko milijuna preuranjenih smrti", tvrdi Neal.
Neal i njegov tim ispitali su više od 20.000 seljana iz ruralnih područja u Kini, regrutirajući sudionike s anamnezom moždanog udara ili niskim krvnim tlakom. Ljudi su došli iz ukupno 600 sela, s prosječnom starošću od oko 65 godina.
U eksperimentu je polovina sudionika dobila besplatnu opskrbu zamjenom za sol koju su koristili tijekom ispitivanja. Zamjena soli koja im je davana sadržavala je manje natrija i dodani kalij, a potaknuti su i da je koriste štedljivije nego što su obično koristili sol, kako bi povećali svoje ukupno smanjenje natrija.
U međuvremenu je druga polovina ljudi djelovala kao kontrolna skupina, te su nastavili koristiti sol u kuhanju i pripremi hrane kako bi je i inače koristili.
Konzumacija nadomjestaka sprječava raniju smrt
Na kraju studije došlo je do izrazitog kontrasta u zdravstvenim ishodima ove dvije skupine.
Sveukupno, otprilike pet godina nakon početka eksperimenta, više od 4.000 sudionika je umrlo, od čega je više od 3.000 doživjelo moždani udar, a više od 5.000 imalo je neku vrstu velikog kardiovaskularnog problema. Ishodi su bili tužni, ali i očekivani s obzirom na njihovu dob i zdravlje na početku istraživanja.
Skupina sa zamjenom za sol imala je znatno manju vjerojatnost da će doživjeti moždani udar u usporedbi s redovitim konzumentima soli (29,14 slučajeva naspram 33,65 na 1000 osoba), kao i manje šanse za velike kardiovaskularne probleme (49,09 događaja slučajeva naspram 56,29) i smrt (39,28 slučajeva naspram 44,61).
Znanstvenici kažu da njihovi rezultati učinkovito potvrđuju prethodna predviđanja u Kini, koja sugeriraju da bi nadomjestci za sol na nacionalnoj razini mogli spasiti život približno 460.000 ljudi svake godine, tj. spriječila bi se ranija smrt povezana s zdravstvenim učincima prekomjerne konzumacije natrija.
Znanstvenici sugeriraju da bi ista jednostavna zamjena spasila milijune života godišnje, ako bi ljudi diljem svijeta prešli s obične soli na zdraviju alternativu.
Što se tiče cijene, tim kaže da nema toliko razlike, jer zamjena za sol košta oko 50 posto više, ali s obzirom na to koliko je obična sol jeftina i koliko je općenito malo potrebno za kuhanje, zamjena je pristupačna, posebno s obzirom na prednosti.