Godinama nam serviraju mitove o hrani, a mnogi građani u njih često i slijepo vjeruju. Jedan od takvih je primjerice - jedete li kasno navečer, udebljat ćete se. Čokolada je afrodizijak, previše sira i mesa loše je za kosti i bubrege, a jaja su puna kolesterola. To su samo neki od mitova o hrani.
Crni kruh je uvijek zdraviji od bijeloga
"Odrastao sam na selu i mislim da ovi kupovni kruhovi su svi više manje isti, više vjerujem da je to farba nego razlika u brašnu. Integralno, ovo ono, meni je to magla", smatra Zagrepčanin Ante.
"To nije mit, ja sam sigurna da je to znanstveno dokazano", uvjerena je pak Zagrepčanka Mirjana.
Integralne proizvode mnogi smatraju zdravijima i dijetalnijima. Nutricionistica kaže da su nešto bogatiji hranjivom gustoćom.
"Istina, ima više vlakana i imaju više vitamina B skupina u svom sastavu, pa bi ih bilo bolje odabrati kao ugljikohidratni izbor u danu, ali to ne znači da oni lišeni kalorija", objasnila je nutricionistica Karmen Matković Melki.
Profesionalni kuhar ističe da je potrebno gledati deklaracije na policama.
"Današnja tehnologija može napraviti kakav god hoćete kruh i koje god boje i boja nije simbol zdravlja namirnice", ističe profesionalni kuhar Mate Janković.
Smrznuto povrće može se čuvati zauvijek
Stručnjaci kažu kako je zamrzavanje dobra metoda konzerviranja namirnica jer se ne dodaju aditivi. Povrće bi u ledu moglo biti najviše nekoliko mjeseci.
"Bilo bi uputno znati kada smo nešto smrznuli, što smo smrznuli jer na taj način bi trebali biti izrazito kontrolirani uvjeti, jako nadobudno zvuči izjava 'vječno'", upozorava Matković Melki."
"Mi u kuhinji znamo da se apsolutno ne može čuvati svježe povrće niti išta smrznuto na duži period od tri mjeseca", kazao je Janković.
Jedete li kasno navečer, udebljat ćete se
Što se grickanja u kasne sate tiče, nutricistica smatra da veliku ulogu igraju genetika i stil života.
"Da večera ili nekakav obrok u kasnim večernjim satima isključivo podiže tjelesnu masu, to je mit, kao i bilo kakav obrok van konteksta", kazala je Karmen Matković Melki.
No, najvažniji savjet stručnjaka nikad ne izlazi iz mode: Što god jeli, jedite umjereno, a s mitovima - oprezno.