Svi koji poznaju put obitelji Kostelić, znaju važnost sarme koju je pripremala mama Marica u počecima njihove skijaške karijere. Upravo je sarma, kako je rekao i sam Ivica Kostelić, jedan od tajnih recepata njegove uspješne karijere.
Gledateljima će u dva dana biti podijeljeno čak 14.000 porcija, odnosno 28.000 sarmi, uz koje će biti posluženo i 2.000 štruci kruha.
"Ova sarma je doista prava poslastica za sve sladokusce, potvrdile su Ana Jelušić i Nika Fleiss nakon degustacije, te sa smiješkom potvrdile dobro znanu poslovicu - "Neki jedu zelje, neki jedu meso, a u prosjeku svi jedemo sarmu!"
"Upravo po mom ukusu, kao da ju je kuhala moja mama", kazala je Nika i u slast pojela tri sarme.
"Prava zimska hrana za nas skijaše, okrepljuje i jača, savršen omjer sastojaka i začina", dodala je Ana, koja je također s guštom pojela nekoliko komada.
Sarma je dio tradicije hrvatskog skijanja, s obzirom da lonac sarme spada u obaveznu skijašku opremu prilikom pakiranja za skijanje u inozemstvu. Tajna Sljemenske sarme, je pravi tradicionalni vojnički recept, po normativu Hrvatske vojske, što znači i po normativu NATO saveza.
Sastojci sljemenske sarme su sljedeći: na 1.900 kilograma mesa i 1.000 kg zelja ide još 400 kg riže, 200 kg suhog mesa i 250 kg začina. Sarma će se pripremati na dane ženskog i muškog slaloma, 3. i 5. siječnja, od ranog jutra do poslijepodne i dijeliti na četiri lokacije na Krumpirištu. Kako bi sve proteklo sa što manje gužve, sarme će posluživati 26 osoba, a kad im se pribroje kuharice, kuhari i vozači, u projekt 'Sljemenska sarma' uključeno je oko 50 ljudi.
Uz strogo poštivanje normativa Hrvatske vojske, Catering Lisak, koji je zadužen za pripremu sljemenskih sarmi provodi i maksimalnu kontrolu kvalitete uz primjenu međunarodnih HAACP standarda. Sve namirnice za sarmu su svježe i od hrvatskih dobavljača, osim naravno, riže. Zelje je, primjerice, izvorno varaždinsko, s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom.