Nutricionisti i liječnici oduvijek preporučaju gljive kao namirnicu koju bi svi trebali redovito konzumirati. Može ih se jesti na mnogo načina, a izrazito su zdrave. U nastavku donosimo koje su to prednosti gljiva i zašto ih morate ubaciti u svoju prehranu.
Kalendar rasta gljiva
(FOTO: Pexels)
Gljive podižu energiju, stoga su savršene kao ručak prije treninga. Bogate su vitaminom B, kalijem, pomažu u održavanju zdravog krvnog tlaka, rada srca i mišića. Također, kalij je dobar u prevenciji grčenja mišića te pomaže u održavanju mišićne mase.
Usto, gljive su bogat izvor selena koji utječe na psihičko stanje osobe te pomaže u prevenciji anksizonosti, depresije i umora. Također, stimulira stvaranje imunoloških stanica koje se bore protiv raznih zaraza.
Ovo povrće ima antivirusna i antibakterijska svojstva te podupire cjelokupni imunološki sustav. Antioksidansi u gljivama u gljivama štite stanice od oštećenja koja mogu dovesti do razvoja bolesti.
Vlakna u gljivama pojačavaju osjećaj sitosti, poboljšavaju funkciju inzulina i smanjuju apetit. Zadnje, ali ne i manje važno, bogat su izvor vitamina D.
Pročitajte još:
- Bukovača: savjeti za uzgoj bukovače
- Klobucima protiv Alzheimera: nutricionistkinja nam otkriva važnost gljiva za zdravlje
- Kajgana s gljivama za zdravi početak dana: jednostavan recept koji će vas oduševiti
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil