Kruh koji je preporučio kardiolog Steven Gandry iz Nebraske, objavljen je u njegovoj knjizi The Plant Paradox, može se jesti bez osjećaja krivice, jer ne sadrži žitarice. Prema dr. Gandryju, ovo je "gotovo kruh" i ne sadrži gluten, pšenicu ili kvasac.
Kriška ovog kruha sadrži samo 90 kalorija, 5 grama vlakana i 3 grama proteina, u odnosu na 128 kalorija, 3 grama vlakana i 3 grama proteina u kriški kruha od cjelovitog zrna. Prema dr. Gundryju, ne radi se samo o ugljikohidratima i glutenu, već i o visokoj razini lektina odnosno proteinu koji veže toksične ugljikohidrate u visokim razinama - što tradicionalni kruh čini nezdravim.
Steven Gundry savjetuje da se ljudi "maknu" od lektina. "Mnogi ljudi izbjegavaju gluten jer imaju strah od napuhavanja i upala, međutim gluten je samo jedna vrsta lektina - toksičnog biljnog proteina koji se nalazi u pšenici, ali i u mnogim proizvodima bez glutena", objašnjava Gundry, a prenosi Independent.
hrana, shopping, voće, povrće, košarica, trgovina
(Foto: Pexels)
Dodaje da kada jednom lektin uđe u probavu, a nalazi se u voću i povrću, "uzrokuje različite procese koji mogu stvoriti upale koje vode do povećanja težine i drugih zdravstvenih problema.
Kako napraviti ovaj ukusan zdravi kruh kod kuće:
Sastojci:
- 2 šalice bademovog brašna
- 1/3 šalice + 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
- 1/2 žličice soli
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žlica lanenih sjemenki
- 1/2 šalice kukuruznog škroba
- 1 žlica jabučnog octa
- 1/2 šalice grčkog jogurta
- 6 žlica maslaca
- 4 jaja
Priprema:
1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke i dodajte lanene sjemenke. Na srednjoj vatri otopite maslac, ostavite da se hladi 5 minuta, a zatim tekuće sastojke dodajte suhim sastojcima. Miješajte lopaticom dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao tijesto.
2. Zatim ga prebacite na lim za pečenje obložen papirom. Pospite lanenim sjemenkama i pecite na 175 stupnjeva 25 minuta. Pomoću čačkalice provjerite je li kruh gotov. Ostavite kruh da se ohladi i zamotajte u čistu krpu.
Dobar tek!